Україна і світ

У ЄС пропонують план для подолання вето Угорщини на допомогу Україні – Bloomberg

Фото: Getty Images

Чиновники Європейського Союзу розглядають способи обійти вето Угорщини на фінансування України на тлі розчарування через блокування Будапештом допомоги на суму понад €6 млрд.

Як пише із посиланням на свої джерела Bloomberg, дипломатичний підрозділ ЄС, Служба зовнішніх справ, розглядає можливість дозволити державам-членам робити добровільні внески до Європейського фонду миру, що дозволить у майбутньому надавати кошти Україні без одностайної підтримки країн блоку, і зі згоди владників.

ЄС шукає спосіб обійти вето Угорщини

Угорщина у минулому неодноразово використовувала свій голос, щоб зупинити виплату коштів, що змусило держави-члени ЄС шукати інші шляхи підтримки України.

Наразі, зазначає Bloomberg, незрозуміло, чи підтримають інші держави цей план, оскільки багато ключових рішень блоку потребують одностайності. Очікується, що посли ЄС зустрінуться у вівторок, щоб обговорити деталі, кажуть джерела видання.

Паралельно із цим сам прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан все частіше виступає проти зусиль ЄС з надання допомоги Україні. Угорський лідер, який підтримує тісні зв’язки з Кремлем, викликав різкий докір з боку лідерів ЄС дипломатичною поїздкою до РФ, де він вступив у переговори з президентом Володимиром Путіним у липні.

Країни-члени ЄС чітко дали зрозуміти, що вони не підтримують таку діяльність Орбана. І, відповідно, Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, заявила, що не відправлятиме своїх високопосадовців на низку зустрічей в Угорщині, навіть якщо країна півроку головуватиме в ЄС на ротаційній основі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Примітно, що раніше польське видання RMF24 писало про наміри Євросоюзу відійти від чинної системи військової підтримки України, що було зумовлено регулярним вето з боку Угорщини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 21:19:39