Україна і світ

У МЗС України назвали найбільш перпективний формат спецтрибуналу для РФ

Фото: Getty Images

Створення спецтрибуналу на основі двосторонньої угоди між Україною і Радою Європи є найбільш перспективним форматом.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич у коментарі Укрінформу в Гаазі.

Створення сцецтрибуналу для РФ: який формат найперспективніший

– Ми дійшли висновку, що формат створення трибуналу на основі двосторонньої угоди між Україною і Радою Європи є найбільш перспективним і таким, якому треба слідувати, і власне який треба розробляти надалі. Тому Core Group продовжує працювати, й у нас ще будуть обов’язково зустрічі цього кінця року, – наголосив він.

Кориневич зауважив, що питання щодо того, яким чином мають обиратися судді, як формуватиметься суддівський корпус, вже обговорюються, оскільки вони будуть закладені в установчі документи, зокрема в статут трибуналу.

– І якраз над розробкою відповідних документів зараз, зокрема, ми теж працюємо, – додав дипломат.

За його словами, зустріч Core Group зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України, яка пройшла у вересні у Відні, була позитивною за оцінкою усіх, хто брав у ній участь.

У Відні українська делегація провела 11-ту зустріч Core Group зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України.

За її результатами досягнуто згоди щодо загальної концепції створення спецтрибуналу. Учасники Core Group перейшли від загальних питань формату спецтрибуналу до обговорення проєкту Статуту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наприкінці червня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію Правові та правозахисні аспекти агресії РФ проти України, у якій йдеться про створення спецтрибуналу для країни-агресора.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 10:46:49