Україна і світ

Форма, колір та аромат: як обрати стиглий гранат


В Україні взимку розпочинається сезон гранатів. Однак цей смачний і корисний плід вже з’явився на прилавках магазинів овочів та фруктів. Тож постає цілком слушне запитання – як обрати стиглий гранат, щоби він був соковитим і солодким. Поради – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

У чому користь гранату

Цей фрукт є справжнім джерелом мінералів, вітамінів та амінокислот. У його складі є вітамін В6 — 25%, мідь — 16% і кобальт — 21% від добової потреби, які беруть участь у процесі кровотворення, а також залізо.

Він підвищує рівень гемоглобіну у крові, зміцнює імунітет, до того ж, гранат радять задля профілактики і лікування різних захворювань.

Дослідження демонструють, що компоненти граната можуть уповільнити затвердіння артерій (атеросклероз), зменшити утворення бляшок і покращити здоров’я кровоносних судин.

Клінічно доведено, що гранатовий сік обсягом 240 мл на день покращує здоров’я серця. Також радять з’їдати по одному гранату (це приблизно 250 г) щодня. Рекомендовано це робити за 30-40 хвилин до основного прийому їжі, оскільки за цей час кислотність шлунку підвищиться й організму потрібно буде направити шлунковий сік на перетравлення їжі.

Як вибрати гранат

Гранат являє собою чагарник або дерево заввишки до 5-6 метрів. Плоди цього дерева – великі кулясті ягоди, діаметром від 8 до 18 см.

Під час вибору граната звертайте увагу на те, щоб фрукт був твердим, щільним і, за відносно невеликого розміру, доволі важким. Радимо купувати досить масивні плоди, оскільки вони, як правило, більш зрілі та соковиті.

Фото: Depositphotos

Можна потримати у руках кілька фруктів, приблизно однакових за розміром, і придбати той, що здається найважчим. Це означає, що у ньому більше соку.

Уважно погляньте на шкірку граната – вона повинна бути досить яскравого кольору, трохи підсохлою. Якщо шкірка надто суха – гранат довго лежав і зернятка втратили соковитість, а дуже гладенька свідчить, що його зірвали завчасно.

Також важливо, щоби фрукт був без наявних ознак гнилі, темних плям на поверхні шкурки і всередині.

Як вибрати стиглий гранат

Гранат не той фрукт, який може дозрівати вдома, як, наприклад, банани чи хурма. Тому варто навчитися одразу обирати правильний продукт – і це не так важко зробити.

Для початку варто зупинитися на найкрасивішому з естетичної точки зору. Далі потрібно взяти будь-який фрукт і постукати по ньому вказівним пальцем. Якщо звук схожий на удар об щось металеве, значить гранат достатньо зрілий. Якщо чуєте злегка приглушене відлуння – це означає, що зернятка всередині плоду кислі та без соку.

Ще один метод визначити стиглий гранат –  злегка натиснути на фрукт. Якщо відчувається хрускіт зерен – такий фрукт повинен бути смачним. Якщо плід м’який, а після натискання на ньому залишився слід – його брати не рекомендовано, він навіть може бути зіпсованим.

Також можна понюхати гранат. Достиглий плід має нейтральний, солодкуватий аромат.

Як вибрати гранат за кольором

Колір шкірки цього фрукту у природі представлений у палітрі від жовто-оранжевого до темно-червоного. Тож правило “що червоніший, то солодший” не завжди працює під час вибору граната, оскільки його забарвлення залежить від сорту, а не від ступеня зрілості.

чищений гранат

Фото: Pixabay

Також огляньте місце квітки граната, якщо воно зелене, то й гранат не стиглий. До того ж, у якісного та готового до вживання фрукту корона має бути розкритою та сухою.

Коли краще купувати гранат

Попри те, що у магазинах овочів та фруктів, а також у супермаркетах вже можна побачити гранати, купувати їх поки що не варто. Оскільки ви можете помилитися у виборі та придбати, навіть з вищеврахованими рекомендаціями, не надто вдалий, стиглий плід.

Найкращим періодом, щоб поласувати смачненьким, є час із листопада по січень. Ось тоді найбільше шансів взяти найкращий гранат.

Як зберігати гранат

Найлегший спосіб зберігання – покласти гранат у холодильник, в нульову зону для овочів. Дехто обгортає фрукт у папір або газету, проте якщо шкірка фрукта не пошкоджена, він й без цього може зберігатися досить тривалий час.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали про посадку винограду восени, а саме – як обрати саджанці та про найкращий час для проведення маніпуляції.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-05 18:15:17