Україна і світ

Бізнес може починати реєстрацію сировини для виготовлення ліків з медичного канабісу – МОЗ


Заступниця міністра охорони здоров’я Марина Слободніченко роз’яснила, що бізнеси, які вже мають чинну ліцензію на обіг наркотичних препаратів, можуть починати працювати з медичним канабісом.

Реєстрація рослинної субстанції канабісу

Для цього потрібно зареєструвати рослинну субстанцію канабісу як активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) в Державному реєстрі лікарських засобів.

Зрозуміло, що завершення повного циклу вирощування та виробництва медичного канабісу потребуватиме значного часу. Але люди чекають ліки вже зараз.

– Тому ми дозволили ввезення медканабісу в Україну з-за кордону і закликаємо ліцензіатів починати реєстрацію АФІ, – зазначила Слободніченко.

За її словами, МОЗ уже ініціював скорочення строків процедури реєстрації, щоби пришвидшити процес.

Після реєстрації АФІ підприємство має підключитися до електронної інформаційної системи, що забезпечить прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів.

Отримати дозвіл на ввезення АФІ

Система запрацювала 1 жовтня 2024 року. До неї упродовж 24 годин потрібно вносити кожну операцію, яку здійснює бізнес із канабісом.

Наступний етап – отримання дозволу на ввезення АФІ. Його видає Держлікслужба за погодженням із СБУ. Дозвіл видається у межах квоти, яку держава надає на підставі завчасно поданих заяв.

Наразі можна подати заяву на надання таких квот на 2025 рік. Прийом заявок триває до 1 грудня 2024 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

11 жовтня Міністерство охорони здоров’я організує зустріч з представниками бізнесу, де будуть роз’яснені всі правила і норми щодо роботи з медичним канабісом, й кожен підприємець зможе отримати відповіді на свої запитання.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-05 16:47:38