Україна і світ

Зітнувся з ворожим танком впритул і вижив! Протитанкіст «Мойсей» розповів про свої дивовижні порятунки

Про бійця розповіли 30 вересня Десантно-штурмові війська ЗСУ.

На його особистому рахунку 15 одиниць знищеної техніки противника і десятки російських зайд, що відправились на «концерт» до Кобзона.

Ще зо три десятки одиниць техніки знищили його підлеглі, для яких їхній командир — це наставник та лідер, за яким вони готові йти у вогонь і воду.

«Ми їхали тоді польовою дорогою на МТЛБ, коли побачили танк, що нісся нам назустріч. До передка було далеченько, тому були впевнені, що це наша техніка. Але коли порівнялися з грізною бойовою машиною, і побачили на її борту «зетку», з жахом зрозуміли, чия вона насправді», — розповідає «Мойсей».

Екіпаж ворожого танка не одразу второпав, що розминувся на дорозі з українською технікою, і це дало Січеславським десантникам невеличкий шанс на порятунок.



«Російські танкісти, здається, не зовсім орієнтувалися, де знаходяться, тому й не розстріляли одразу наш транспортер на під’їзді. Ми встигли ще трохи від’їхати від них, після чого я наказав спішитись і сховатись у ярочку, що був поблизу дороги. Бігти у посадку неподалік — було, на мій погляд, необачно», — пояснює десантник.

В танку врешті-решт зметикували, що пропустили МТЛБ українців, тому хутко розвернули сталевого монстра і з двох пострілів розстріляли багатоцільовий тягач десантників, який спалахнув і почав горіти. Після цього з великокаліберного кулемета почали рясно, але даремно поливати градом свинцю порожню посадку, де, на думку ворожих танкістів, сховалися українські бійці.

Трапилось це, за словами Мойсея, у березні 2022 року під Авдіївкою. Тоді протитанкістів врятувало здається диво і, безсумнівно, –  холоднокровність їх командира, який у складній ситуації не втратив самовладання, а діяв чітко, як і належить добре навченому військовому лідеру.

Добре пам’ятає Мойсей і перший свій дивовижний порятунок, який стався з ним у далекому 2014 році. Він тоді був рядовим бійцем в одному з дніпропетровських добробатів.

« Потрібно було вийти з оточеного Іловайську. Впевненості, що зможемо це зробити, геть не було. Але нашому підрозділу це вдалось: комбат тоді прийняв кілька правильних рішень, що фактично врятувало нас: так, під час виходу були поранені, але усі повернулись живими. Я тоді на все життя зрозумів, що означає досвідчений командир на чолі підрозділу», — розповідає Мойсей.

Восени 2022 року йому втретє довелося рятуватися від вірної смерті. Сталось це на Харківщині, під Ямполівкою, коли січеславці гнали росіян, звільняючи українські міста і села.

Тоді його протитанковий розрахунок зайняв позицію біля села, готуючись нищити будь-яку техніку, яка спробує з нього вийти.

Але російському уралу з піхотою якимось дивним чином вдалося непоміченими вискочити з населеного пункту, після чого він почав заїжджати у тил протитанкового розрахунку Мойсея. Ситуацію тоді врятував екіпаж БПЛА січеславців, що вчасно помітив наближення ворожої техніки й повідомив про небезпеку своїх протитанкістів.

Блискавично змінивши позицію, десантники під командуванням Мойсея підбили ворожий урал з піхотою.

Потім знищили ще чотири вантажівки окупантів, одна з яких, після потрапляння протитанкової ракети, влаштувала добрячий феєрверк, адже була вщент забита боєкомплектом.

До своїх дивовижних порятунків офіцер-десантник ставиться філософськи.

«Просто сподіватись в екстремальній бойовій ситуації на чудо — справа безнадійна. В першу чергу потрібно покладатися на себе і побратимів, добре знати військову спеціальність і навчитися опановувати свої емоції, як би складно не було — саме це і може врятувати бійцю життя. Тому своїм підлеглим я кажу, щоб ніколи не розслаблялись, а постійно готувались, бо удача хоч «дама» і примхлива, але любить навчених і відважних», — каже Мойсей.

Як повідомляла АрміяInform, бійці 25 повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗСУ за допомогою платформи Ratel S знищили підземний перехід з особовим складом ворога біля Новогродівки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-30 15:16:58