Україна і світ

Мають вирішити союзники: Столтенберг про вступ України в НАТО з окупованими територіями

Фото: Офіс президента

Лише союзники Організації Північноатлантичного договору вирішуватимуть, можливо чи ні запросити Україну до НАТО, коли навіть частина її території буде окупована РФ.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному агентству Інтерфакс-Україна заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

– Союзники по НАТО мають вирішувати, як саме членство має застосовуватися або працювати для України, і ми всі це усвідомлюємо. Звісно, якщо говоримо, що єдиний спосіб для України стати членом – це закінчення війни і повний контроль над усією українською територією, тоді даємо президенту Путіну всі стимули просто знайти спосіб продовжувати війну. Але мій головний меседж у тому, що гарантії безпеки НАТО є шляхом забезпечення тривалого й справедливого миру для України, – сказав генсек НАТО.

Чи може Україна набути членства в НАТО з ТОТ

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи може Україна, як це було з Німеччиною, набути членство частиною країни, Столтенберг сказав:

– Що ж, це вирішують союзники по НАТО. Маємо можливість вирішувати, якщо ми цього хочемо”. Тож знов-таки, я вважаю, що це може бути способом гарантувати, що коли між Росією та Україною буде досягнуто певної угоди, що на цьому це припиниться. І знов-таки Україна сама вирішуватиме, що прийнятно. Звісно, союзники по НАТО вирішують, чи можуть гарантії статті 5 застосовуватися до частин української території, – додав він.

Генсек НАТО підсумував, що “лише українцям вирішувати, які умови для переговорів і які умови для прийнятного рішення”.

Водночас він зауважив, якщо сторони досягнуть домовленостей “щодо нового порядку, то, звісно, треба зробити так, щоб війна на цьому дійсно припинилася”.

Столтенберг нагадав, що війна “розпочалася не 2022 року, а 2014 року, коли Росія забрала Крим, а потім трохи пізніше вони пішли на Східний Донбас”.

– У нас був “Мінськ-1”, угода про припинення вогню. Дещо пізніше Росія її порушила й пересунула лінію фронту далі на захід. Потім у 2015 році ми отримали “Мінськ-2”. Росія і цю угоду порушила, чекала сім років, а потім розпочала повномасштабне вторгнення. Тож цього разу не можемо мати “Мінськ-3”, новий порядок, який Росія не поважає і який лише дає їй деяку паузу для перегрупування та відновлення нових атак.

Отже, цього разу маємо переконатися, що якщо ми про щось домовляємось, це має бути кінець, це має припинитися. Тому маємо озброїти українські сили, щоб вони могли стримувати подальшу російську агресію, – сказав він.

На його думку, НАТО має надати надійні гарантії безпеки Україні.

– Звичайно, найнадійнішою гарантією безпеки буде членство в НАТО в нашому пункті про колективну оборону, стаття 5.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Столтенберг вважає, що “членство в НАТО може стати способом забезпечення міцного миру для України і що війна дійсно на цьому припиниться”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 18:41:56