Україна і світ

Учені виявили негативний вплив операцій на когнітивні здібності літніх людей


Команда вчених Сіднейського університету під час дослідження з’ясувала, що множинні операції можуть сприяти зниженню когнітивних здібностей у літніх людей.

Дослідження

У рамках наукового експерименту було проаналізовано дані майже 500 тис. пацієнтів віком від 40 до 69 років із Біобанку Великої Британії.

Вчені вивчили результати МРТ головного мозку і когнітивних тестів пацієнтів, які перенесли різні хірургічні втручання, включно зі складними операціями, такими як аортокоронарне шунтування.

Результати

Результати дослідження показали, що з кожною новою операцією у пацієнтів спостерігається погіршення когнітивних функцій, включно з уповільненням часу реакції, зниженням здатності розв’язувати проблеми і запам’ятовувати інформацію. Наприклад, час реакції сповільнювався на 0,3 мілісекунди з кожною операцією.

Крім того, було виявлено фізичні зміни в головному мозку, наприклад, зменшення об’єму гіпокампу, що відповідає за пам’ять і навчання, а також пошкодження, пов’язані з порушеннями кровопостачання.

Дослідники підкреслюють, що хоча одна операція не тягне за собою значних змін, з накопиченням операцій негативний вплив на когнітивні здібності стає відчутним.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Lancet

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 14:47:48