Україна і світ

МЗС відреагувало на слова президента Чехії щодо “тимчасової” окупації частини України

Фото: Depositphotos

МЗС України прокоментувало висловлювання ідеї деяких політиків, що заради завершення війни можна залишити в окупації РФ частину української території. Нещодавно подібну заяву зробив президент Чехії Петр Павел.

У відомстві відкинули такі пропозиції, про що повідомила пресслужба.

У МЗС відреагували на заяву президента Чехії

МЗС України підкреслило, що виведення окупаційних військ РФ із території України в межах її міжнародно визнаних кордонів є одним з обов’язкових пунктів Формули миру президента Володимира Зеленського.

— Наголошуємо, що не може бути половинчастих рішень коли йдеться про людські життя, свободу, спільні цінності, справедливість за російські злочини, відновлення міжнародного миру та безпеки. У цьому контексті тимчасові рішення не відновлять повноцінний мир, а лише відтермінують війну, – зазначили у відомстві.

Також там закликали світ об’єднатися для втілення в життя Формули миру та посилити тиск на Росію, щоб примусити її до справедливого миру, звільнення територій України та поваги до міжнародного права.

У МЗС переконані, що це реалістичний сценарій, який ми здатні втілити спільними зусиллями.

Заява президента Чехії

У МЗС не вказали, кого стосується така відповідь, але напередодні президент Чехії Петр Павел заявив, що Україна, можливо, має прийняти, що частина територій може залишитися окупована Росією “принаймні тимчасово”, і це тимчасове положення може тривати роками.

Про це він сказав в інтерв’ю NYT. Також Павел вказав на зростання втоми від війни як серед європейських країн, так і серед союзників України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Його заява пролунала на тлі підготовки України до переговорів із Заходом та подальшої дискусії щодо плану перемоги, який Зеленський представить на Генасамблеї ООН.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 20:41:30