Україна і світ

Кровотеча і передчасні пологи: сурогатні матері піддаються вищому ризику ускладнень


Команда вчених з Університету Макгілла під час дослідження виявила, що жінки, які виступають у ролі сурогатних матерів, наражаються на вищий ризик ускладнень зі здоров’ям: у них імовірніша післяпологова кровотеча і важка прееклампсія.

Зазначають, що використання сурогатних матерів останніми роками різко зросло: дані щодо Англії та Уельсу показують зростання зі 117 у 2011 до 413 у 2020 роках.

За словами експертів, результати дослідження наголошують на необхідності поліпшення допологового догляду за сурогатними матерями, а також розроблення суворих критеріїв і правил для жінок, які бажають узяти на себе таку роль.

Дослідження

Під час наукового експерименту вчені використовували базу даних Better Outcomes Registry & Network (Born) для вивчення випадків ускладнень серед 863 017 одноплідних пологів в Онтаріо, що відбулися з 2012 по 2021 роки.

За даними групи, з цих пологів 806 були дітьми, народженими сурогатними матерями (зазвичай із використанням ембріона від передбачуваних батьків), 846 124 були результатом самостійного зачаття і 16 087 – за допомогою ЕКЗ.

Результати

Група дослідників виявила, що частота серйозних ускладнень зі здоров’ям у матерів становила 7,8% серед сурогатних матерів, 2,3% серед групи самостійного зачаття і 4,3% серед вагітностей із застосуванням ЕКЗ.

Дійсно, взявши до уваги такі фактори, як вік, рівень доходу, кількість попередніх пологів, ожиріння, паління та високий кров’яний тиск, команда виявила, що ризик тяжкої післяпологової кровотечі був у 2,9 раза вищим для сурогатних матерів.

Етичні питання

– Це порушує деякі етичні питання, перш за все, про потенційну експлуатацію жінок, які виступають сурогатними матерями і фактично несуть ризики вагітності від імені когось іншого, – зазначають учені.

По-друге, за їхніми словами, брак точних даних щодо ризиків і результатів сурогатної вагітності має змусити замислитися над тим, наскільки серйозно сприймається здоров’я жінок порівняно зі здоров’ям плода або дитини.

Нехтування жіночим здоров’ям в історії медицини загальновідоме і може посилюватися в ситуації сурогатного материнства, де роль гестаційного носія соціально завуальована, кажуть дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 10:58:54