Львівський портал

В Херсоні колаборант допомагав росіянам катувати українців під час окупації

Правоохоронці затримали експосадовця-колаборанта, який співпрацював з РФ у період окупації Херсона. Він допомагав окупантам катувати українських патріотів. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.  

Встановлено, що затриманим є колишній молодший інспектор місцевої виправної колонії, який після захоплення громади запропонував свої «послуги» загарбникам. Відтак, окупанти «призначили» його до центральної тюрми РФ, яка діяла під час окупації на Херсонщині.  

На території в’язниці зрадник охороняв камери, до яких росіяни звозили українських патріотів – учасників руху опору в регіоні. Окрім цього, фігурант брав участь у конвоюванні потерпілих до інших російських катівень, створених окупантами на тимчасово захопленій частині території на півдні України. 

У катівнях до людей застосовували численні тортури: катували струмом, били палицями і тримали у карцерах без їжі та води. 

Після деокупації Херсона поплічник росіян залишився у місті і тривалий час переховувався, практично не з’являвся на людях. Однак, правоохоронці встановили його місцеперебування та затримали. 

Чоловікові повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); 
  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність). 

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-24 14:15:31