Україна і світ

Боррель закликав Захід посилити допомогу, аби РФ не занурила Україну в темряву

Фото: Getty Images

З огляду на те, що Росія намагається вивести з ладу енергоінфраструктуру України напередодні зими, щоб залишити її в темряві та холоді, західним союзникам необхідно активізувати надання Україні засобів ППО. 

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Боррель закликав надати Україні ППО для захисту енергетики

Зазначимо, що після повномасштабного вторгнення Росії енергосистема України стала мішенню. Відтак, ворожі атаки призвели до знеструмлень та відключень електроенергії. Останніми тижнями атаки на українську енергосистему почастішали. 

За даними Міжнародного енергетичного агентства, дефіцит електропостачання в Україні цієї зими може досягти 6 гігаватів, що становить близько третини очікуваного пікового попиту.  

Жозеп Боррель зазначив, що цілком очевидно, що Росія хоче занурити Україну в темряву і холод.  

За словами високого представника ЄС, після нападів РФ на енергетичні об’єкти потужність виробництва енергії в Україні скоротилася на дві третини. 

Таку заяву Боррель зробив після того, як очільники МЗС ЄС, та раніше міністри G7, провели переговори з українськими офіційними особами, зокрема з міністром закордонних справ Андрієм Сибігою, щоб обговорити, як допомогти Україні в найближчі тижні.

Боррель про надання допомоги Україні

– Ми повинні підтримати Україну не лише наданням військового потенціалу, але й потужностями з виробництва електроенергії. В іншому випадку ця країна зіткнеться з дуже важкими часами взимку, – сказав Боррель. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня оголосила про виділення Україні кредиту в розмірі до 35 мільярдів євро (39 мільярдів доларів) на економіку та армію, заявивши, що це необхідно, щоб захистити країну від російських атак і допомогти їй пережити зиму. 

– Обидві речі потрібно робити одночасно. Немає сенсу надавати електрогенератор сьогодні, якщо завтра його буде знищено, – наголосив Боррель. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що нещодавно президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про надання додаткових €160 млн для підтримки енергетичної безпеки України напередодні зими.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 10:44:56