Україна і світ

Катували струмом і голодом у Херсоні: ідентифіковано генерала РФ та його підлеглих

Фото: Нацполіція

Українські правоохоронці ідентифікували 11 воєнних злочинців, які працювали наглядачами у так званому тимчасовому управлінні поліції РФ, а насправді катівні, у тимчасово окупованому Херсоні.

Усі фігуранти є співробітниками різних підрозділів МВС Росії.

У червні 2022 року їх відрядили на територію Херсонської області для забезпечення окупаційного режиму.

При цьому силовикам змінили їхні особисті анкетні дані, щоби воєнні злочинці не постали перед кримінальною відповідальністю. Однак така конспірологія їх не вберегла від ідентифікації.

Катування в окупованому Херсоні – що відомо про підозрюваних

Так, за даними СБУ, головним у злочинному угрупуванні став 47-річний генерал-майор Юрій Зав’ялов.

Ще двоє російських полковників поліції – 50-річний Геннадій Берьозін та 58-річний Юрій Закавряшин.

Усі троє організували загони, які викрадали мешканців обласного центру та конвоювали їх у катівню під керівництвом 38-річного старшого лейтенанта поліції РФ Андрія Співака.

— За час існування окупаційного ізолятора тимчасового тримання у Херсоні в ньому було незаконно ув’язнено щонайменше 183 цивільні особи, яких фігуранти піддавали фізичному та психологічному насильству, катуванню електричним струмом, голодом та іншим видам тортур.

При цьому один із російських правоохоронців також став посібником в умисному вбивстві незаконно ув’язненого чоловіка, – зазначили у Нацполіції.

Як свідчать матеріали провадження, саме за наказом Співака до смерті був замучений струмом 54-річний ветеран АТО.

Також під час псевдореферендуму у вересні 2022 року “вертухаї” примусово примушували голосувати ув’язнених за приєднання Херсонської області до складу Росії.

А у жовтні 2022 року воєнні злочинці перемістили у спецавтомобілях не менше 60 цивільних осіб з ізолятора до місць ув’язнення, облаштованих на лівобережжі Херсонської області та інших окупованих територіях.

До сьогодні з них вдалося повернути в Україну лише дев’ять осіб, місцеперебування решти залишається невідомим.

Самі підозрювані під час визволення Херсона та входження у місто військ Сил оборони встигли втекти на російську територію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі проти всіх 11 російських силовиків порушено кримінальні провадження за статтями про воєнні злочини, порушення правил та звичаїв ведення війни та жорстоке поводження з мирним населенням. Їм загрожує від восьми років до довічного позбавлення волі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 18:59:18