Україна і світ

Моряків з єдиного авіаносця РФ Адмірал Кузнєцов відправили на війну в Україну: експерт пояснив, чи дійсно це так

Фото: Depositphotos

Російське військове керівництво, ймовірно, відправило моряків з єдиного авіаносця військового флоту РФ Адмірал Кузнєцов на війну в Україну. 

Про це інформує оглядач Forbes Девід Екс.

Моряків з авіаносця Адмірал Кузнєцов відправили на війну в Україну

Зазначається, що російський авіаносний крейсер Адмірал Кузнєцов, який уже вісім років не виходив у море, ймовірно, більше ніколи не відправиться у плавання. 

Це пояснює те, чому останніми місяцями РФ, як повідомляється, перекинула моряків із цього крейсера до сухопутних військ і відправила їх на війну в Україну.   

Ці дії підкреслюють нестачу людей у російській армії у той час, коли повномасштабна війна Росії проти України триває вже 31 місяць. Також це говорить про занедбаний стан найбільших військових кораблів російського флоту, більшість з яких залишилися ще з часів холодної війни. 

Аналітик з відкритих джерел Moklasen вперше повідомив про перепризначення частини екіпажу 58-тонного Кузнєцова, яка налічує близько 1 500 осіб. Ця частина екіпажу була трансформована у механізований батальйон під назвою Фрегат у складі першої гвардійської танкової армії.  

Цей батальйон воював у Харківській області, а згодом перемістився на Покровський напрямок на сході України. Є припущення, що принаймні один із колишніх моряків авіаносця, Олег Сосєдов, зник безвісти під час російської атаки на Харківщині 23 липня.

Навіщо РФ перекидати моряків з єдиного авіаносця на фронт

Зазначається, що те, що росіяни, очевидно, виводять людей із Кузнєцова, не дивно. Адже зараз Кремль вдається до крайніх заходів, щоб мобілізувати 30 тисяч нових військовослужбовців, яких він потребує щомісяця лише для того, щоб замінити втрати на полі бою — вбитих, поранених і захоплених у полон в Україні. 

Оглядач Девід Екс зауважив, що альтернативою звільненню екіпажів кораблів міг би стати загальнонаціональний призов, що було б політично ризиковано для режиму російського диктатора Путіна. 

Водночас , як зазначає Forbes,  розхитаний Адмірал Кузнєцов не збирається повертатися в море. 39-річний авіаносець мав покинути порт Мурманська на півночі Росії ще навесні, вперше за вісім років. Натомість судно залишається біля причалу в Мурманську, на півночі Росії. 

 У 2018 році корабель зазнав значних ушкоджень, коли затонував док ПД-50 під час ремонту, а у 2019 році на кораблі сталася пожежа. Попри це Кремль вирішив ремонтувати корабель. Проте у грудні 2022 року сталася чергова пожежа, яка відтермінувала відновлення авіаносця.

Чи дійсно РФ відправила моряків зі свого єдиного авіаносця на фронт

У Defense Express проаналізували наскільки ймовірно, що РФ списали весь екіпаж свого єдиного авіаносця для того, щоб відправити його на війну проти України.  

У Defense Express зазначають, що у цій ситуації є ризик того, що західні аналітики поспішать зробити з цього епізоду хибні висновки. 

Зазначається, що вже є такий приклад, коли портал UK Defense Journal описав цю історію так, нібито росіяни увесь екіпаж цього авіаносця списали на берег та відправили воювати в Україну. 

У Defense Express пояснили, що наразі поняття екіпаж авіаносця Адмірал Кузнєцов умовне. Адже екіпаж цього корабля в кількості 1900 осіб був розформований ще у 2017 році, і тепер Росія зіштовхнулася з проблемою, щоб знову набрати необхідну кількість персоналу, цього разу – 1500 осіб.  

Проте це не виключає того, що Росія дійсно могла сформувати військову частину 20506, на базі якої власне й відбувається поступове відновлення екіпажу Адмірал Кузнєцов.  

Але з огляду на те, що цей корабель застряг на постійному ремонті, а планові строки його здачі постійно зсуваються, існує ймовірність того, що військовослужбовці в/ч 20506 отримали пропозицію підписати контракт для участі у війни в Україні, і частина моряків погодилась. 

Отже, як зазначає Defense Express, моряки з єдиного авіаносця РФ дійсно зараз можуть воювати проти українських військових на фронті.  

За прогнозами Defense Express, чисельності екіпажу цього корабля має вистачити навіть на кілька батальйонів, проте це не говорить про те, що РФ відправила на берег як піхоту увесь особовий склад свого єдиного авіаносця. 

Нагадаємо, що у грудні 2022 року у російському Мурманську спалахнула пожежа на авіаносному крейсері Адмірал Кузнєцов.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Forbes, Defense Express

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 14:16:05