Україна і світ

МАГАТЕ закликала Росію негайно деокупувати Запорізьку АЕС

Фото: Getty Images

Генеральна конференція МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) схвалила резолюцію Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні, згідно із якою окупована росіянами Запорізька АЕС має бути виключно під українським контролем.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Резолюція МАГАТЕ щодо деокупації ЗАЕС

Резолюція МАГАТЕ підтверджує, що українські атомні станції, зокрема й Запорізька АЕС, мають функціонувати під цілковитим контролем України. МАГАТЕ закликає Росію до негайного виведення військового та іншого персоналу з території Запорізької АЕС та повернення станції під контроль української влади.

До моменту повернення ЗАЕС під контроль України від Росії вимагається забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об’єктів та інформації на атомній станції.

Реакція Зеленського на резолюцію щодо ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський подякував МАГАТЕ за ухвалення резолюції щодо Запорізької АЕС. Він наголосив, що дане рішення підтверджує необхідність відновлення Україною повного контролю над атомною станцією та виведення російських військ та персоналу із ЗАЕС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Росія – єдиний терористичний режим у світі, який вкрав атомну електростанцію, що є найбільшою АЕС у Європі, перетворив її на військову базу і продовжує використовувати для ядерного шантажу нашого континенту та світу, – зауважив президент.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 18:06:49