Україна і світ

Столтенберг про дозволи на удари вглиб Росії: У війні немає варіантів без ризику

Фото: Getty Images

Рішення про те, чи дозволяти Україні використовувати поставлені заходом ракети дальнього радіусу дії по території Росії, ухвалюватимуть союзники НАТО окремо.

Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг в інтерв’ю телеканалу LBC.

Дозвіл на удари ракетами вглиб РФ

– Ці рішення мають ухвалювати окремі союзники, але важливо, щоб ми тісно консультувалися з цих питань, – сказав генсек Столтенберг.

Раніше президент Володимир Зеленський звернувся до західних лідерів із проханням дозволити українським військам використовувати ракети на території Росії, вимагаючи від них ухвалити “сильні рішення”, щоб допомогти Україні перемогти в конфлікті.

Київ хоче використовувати ракети для нанесення ударів по російських авіабазах і військових об’єктах, які використовуються для атак по Україні.

Президент Росії Володимир Путін попередив, що дозвіл на дальні удари “означатиме, що країни НАТО, США і європейські країни перебувають у стані війни з Росією“.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі заявив у неділю, що переговори зі США і союзниками про надання Києву дозволу на використання поставлених Великою Британією ракет Storm Shadow тривають.

Звертаючись до недавніх переговорів на цю тему, генсек НАТО Столтенберг сказав: “Я вітаю ці події і ці рішення, але остаточні рішення мають ухвалювати окремі союзники“.

Однак очільник Альянсу, який незабаром іде у відставку після десятиліття перебування на цій посаді, попередив: “У війні не буває варіантів без ризику”.

– У нас повномасштабна війна в Європі, розв’язана Москвою. У цій війні немає варіантів без ризику. Але я, як і раніше, вважаю, що найбільшим ризиком для нас буде перемога президента Путіна в Україні, – сказав він.

Побоювання з приводу ескалації були однією з причин, через яку Києву не було надано дозвіл на використання західної зброї дальнього радіусу дії для нанесення ударів по цілях на території Росії.

Переговори щодо дозволу для України в НАТО

Столтенбергу також поставили запитання про те, чи потрібно Великій Британії значно посилити систему протиповітряної оборони – і навіть встановити навколо Британських островів “залізний купол”, подібний до того, що використовує Ізраїль.

– Я не вдаватимуся в подробиці оборонних планів НАТО і того, що мають робити окремі союзники, але нам потрібна значно потужніша протиповітряна оборона. Як проти балістичних ракет, так і проти крилатих ракет, але ми бачимо, який хаос можуть творити безпілотники, чого ми раніше не бачили. Це частина переходу, який НАТО здійснює, щоб інвестувати значно більше коштів у передові системи ППО, – сказав він.

Британський прем’єр Кір Стармер раніше попередив, що НАТО необхідно “поставити Україну в найкраще можливе становище”, коли його запитали про те, що Велика Британія може зняти обмеження на використання ракет Storm Shadow на території Росії.

У п’ятницю прем’єр-міністр Британії зустрівся з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні для перемовин щодо надання Україні дозволу використовувати ракети дальнього радіусу дії для ударів по російських аеродромах і військових базах, але рішення не було досягнуто.

Під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні Стармера запитали про коментарі президента Росії Володимира Путіна щодо того, що дозвіл на удари дальнього радіусу дії “означатиме, що країни НАТО, Сполучені Штати і європейські країни перебувають у стані війни з Росією”.

Стармер сказав журналістам у Римі: “Я думаю, що для нас важливо почати з фундаментальної позиції, яка полягає в тому, що це незаконна війна, розпочата Росією, і, як наслідок, Україна має право на самооборону, і ми всі – Італія, Велика Британія та інші союзники, зокрема, союзники по НАТО – підтримуємо Україну”.

Він додав, що російсько-українська війна ведеться проти цінностей демократії, свободи та верховенства закону. Саме тому, продовжив він, “ми надаємо можливості, проводимо навчання, виділяємо гроші, і останнім часом будуть прийняті додаткові зобов’язання щодо всього цього”.

Я вважаю, що дуже важливо в принципі поставити Україну в найкраще можливе становище, і це те, що ми обговорювали. Сьогодні у нас була можливість торкнутися цієї теми. Я не збираюся говорити про індивідуальні можливості. Ви не очікуєте від мене цього, але принципова основа, я думаю, абсолютно правильна, і ми продовжимо наші обговорення у зв’язку з цим, – сказав Стармер.

Мелоні поділяє прихильність Кіра Стармера щодо питань оборони України, але каже, що дозвіл на ракети дальнього радіусу дії перебуває в компетенції окремих країн.

– Що стосується України, то для нас дуже важливо, щоб у Києва були найкращі умови для того, щоб сісти за стіл переговорів. І це саме те, що ми робили від самого початку, і те, що ми намагаємося зробити, щоб гарантувати найкращі умови для досягнення цієї мети, – наголосила вона.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що стосується дозволу на використання ракет дальнього радіусу дії, то це рішення, сказала Мелоні, які ухвалюють окремі країни, що й постачають ці ракети. В Італії, додала вона, цей дозвіл поки що не обговорюється, “але це все рішення, які ми повністю поділяємо з нашими союзниками”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 23:55:05