Україна і світ

Кремль розпродав крадене українське зерно на майже $1 млрд – WSJ

Фото: Getty Images

Держава-терорист РФ, разом зі своїми пособниками, продали викраденого українського зерна з окупованих територій на майже $1 млрд.

Про це йдеться у розслідуванні The Wall Street Journal.

Викрадення українського зерна

За даними газети, окупанти з 2022 року захопили найбільш житні землі Європи, а тому почали відбирати врожаї у фермерів, скуповуючи їх за копійки, а часом і примусово вилучали зерно.

Така “підприємницька” діяльність залучає широку мережу клієнтів, пише WSJ, які отримують вигоду від системи патронажу Москви у воєнний час, включаючи російську верф, що допомагає вторгненню РФ, компанію, пов’язану з Революційною гвардією Ірану, і кримського бізнесмена Михайла Ганагу, який торгує з Сирією та Ізраїлем. Ще одна компанія продає крадене зерно через Об’єднані Арабські Емірати.

Підтримка військової економіки РФ

Продаж краденого жита допомагає Кремлю поратись з економічним тиском Заходу, зокрема, із санкціями. За кошти, отримані від продажу викрадених агрокультур, Москва отримує можливості додатково фінансувати російсько-українську війну.

Разом з тим, зазначає WSJ, впевнено казати про комерційну вартість викраденого зерна – складно. Водночас, за словами заступника міністра сільського господарства Маркіяна Дмитрасевича, з 2022 року щонайменше 4 млн тонн зерна з окупованих земель України продали на міжнародних ринках, а сума цього становить близько $800 млн.

Набагато більше було вивезено суходолом або невеликими суднами, за даними української некомерційної організації Тексти, яка оцінює загальну вартість зерна, вивезеного Росією з окупованих територій, на рівні $6,4 млрд.

– Покровительство набуває різних форм. Три суховантажі, які експортують великі обсяги нелегального зерна, через ланцюжок юридичних осіб належать російській державній компанії Об’єднана суднобудівна корпорація, яка, за даними уряду США, також виробляє військові кораблі, що використовуються для обстрілів українських міст, – пише WSJ.

Російська компанія, яка продавала виключно зерно з окупованої Запорізької області, пожертвувала 10 млн рублів або $111 тис. батальйону, що воює на Запоріжжі, пише WSJ, посилаючись на документи, отримані KibOrg News, українським проектом, який документує російську економічну грабіжницьку діяльність на окупованих територіях.

Паралельно із цим держава-терорист РФ здійснює атаки проти українського експорту зерна. Так, видання нагадує, що пізно ввечері в середу російська ракета влучила в судно, яке перевозило українську пшеницю, одразу після того, як воно вийшло з чорноморського порту до Єгипту.

Викрадення зерна з України: хто підтримує Росію

До злочинних оборудок росіян долучають й іноземні судна, які допомагають вивозити зерно.

Наприклад, хоч Туреччина заборонила судам проходити з окупованих Росією українських терміналів, а також співпрацює з владою України для блокування незаконної торгівлі, однак самі турецькі судна, як, наприклад, Usko MFU, ймовірно, перевозять зерно з порту у Севастополі. Принаймні з такою підозрою щодо цього корабля виступає український прокурор Ігор Поночовний.

Це судно в листопаді вивезло до Туреччини 2,1 тис. тонн подрібненого насіння соняшнику та бурої пшениці потенційною вартістю півмільйона доларів.

Слідчі заявили, що знайшли на борту судна повідомлення від менеджерів судна до капітана з вказівкою приховати кримське походження вантажу. У липні українські прикордонники затримали судно Usko MFU.

Також Ємен та Іран є ще додатковими ринками збуту зерна з окупованого Криму.

Крім того, харківська прокуратура перевіряє трейдера, якого підозрюють у крадіжці зерна та перепродажі вантажів еміратській компанії. Геліос Плюс привернув увагу прокуратури після того, як вивіз усі 700 тонн зерна, що залишилися на хлібокомбінаті в місті Куп’янськ, коли Росія захопила його в серпні 2022 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За повідомленнями української влади, Єгипет, Ізраїль та Ліван припинили купувати зерно після того, як їм вказали на те, що воно викрадене.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 17:43:56