Україна і світ

Голубовська пояснила, чому антибіотикорезистентність – це тиха пандемія


Проблема антибіотикорезистентності – це тиха пандемія. Про це заявила головний інфекціоніст України, заслужений лікар і професор Ольга Голубовська.

Антибіотикорезистентність: поширена проблема

За словами експертки, проблема резистентності до антибіотиків є глобальною.

Ще Олександр Флемінг, відкривач пеніциліну, попереджав про небезпеку, якщо людство не навчиться правильно користуватися антибіотиками.

Зараз дивляться

– Він попереджав і мав рацію – бактерії розвивають стійкість до антибіотиків, причому швидше, ніж ми можемо це спрогнозувати, – зазначила Ольга Голубовська.

Небезпека антибіотикорезистентності: приклад

Професорка розповіла, що проблема стала особливо гострою у 2009 році, коли була вперше виявлена мутація New Delhi Beta Lactamase.

Від цієї інфекції загинула семирічна дівчинка з Англії.

Після смерті розслідування виявило, що мутація резистентна до всіх антибіотиків, крім двох. Однак їх не можна було застосовувати при захворюванні сечовивідних шляхів, яке було у дитини.

– На той момент це був справжній шок для наукової громадськості, бо такого не було ще ніколи, – говорить інфекціоністка.

Після інциденту, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) провела акції, метою яких було знизити застосування антибіотиків у медицині.

Де ще застосовуються антибіотики

Також учені досліджували причини, чому інфекція стала резистентною до антибіотиків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тоді виявилося, що антибіотики використовуються в сільському господарстві у тисячу разів більше, ніж у медичній практиці.

– Проблему антибіотикорезистентності, яку не видно більшості людей, називають такою тихою пандемією, – сказала Ольга Голубовська.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 10:24:54