Україна і світ

Як доглядати за фікусом у домашніх умовах: корисні поради


Фікус – одна з найпопулярніших рослин для вирощування вдома та офісах.

Попри те, що ця квітка родом із тропічних і субтропічних лісів Східної Азії, вона не дуже вибаглива в догляді. Проте, цей процес усе ж таки має свої особливості.

Як доглядати за фікусом у домашніх умовах – читайте основні правила в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Догляд за фікусом у домашніх умовах

Існує чимало видів фікуса, але всі вони славляться однією спільною рисою, а саме – пишною кроною.

Проте, якщо ви помітили, що рослина почала втрачати свою густоту листя, то це явна ознака неправильного догляду.

Розповідаємо, де має стояти фікус у кімнаті та які інші особливості догляду за рослиною.

Розміщення

Фікуси люблять свіже повітря, тому в теплу пору року їх можна виносити на балкон. Але ці рослини не переносять протягів, тому для зростання обирайте затишне місце без прямих сонячних променів.

Зверніть увагу! Фікуси не люблять частої зміни місця розташування та пересадки, тому бажано відразу обрати оптимальне місце розташування.

Освітлення

Більшість фікусів добре почуваються в напівтіні, тому найкраще їм підходять вікна східного або західного напрямків. Не бажано ставити вазон на підвіконня з південної сторони. Ряболисті фікуси люблять більш яскраве світло, але воно також має бути розсіяним.

Взимку всі види фікусів вимагають додаткового освітлення, тому варто застосовувати штучні лампи, інакше рослини скидатимуть листя.

Температура повітря

Оптимальна температура влітку від 25 до 30 градусів. Взимку фікусу потрібно забезпечити температуру не нижче 16 градусів. Якщо температура в кімнаті опуститься нижче 12 градусів, то це може бути критичним для рослини й вона загине.

Також фікус не любить холодного ґрунту, тому не варто ставити горщик на підвіконня або холодну підлогу.

Вологість повітря

Вологе повітря необхідне фікусам для доброго зростання, адже ця рослина родом із тропіків.

Зволоження можна проводити за допомогою регулярного обприскування. Водночас вода має бути відстояною та теплою. Додатково, поряд із рослиною, можна встановити піддон із водою. Не завадить час від часу протирати листочки вологою м’якою ганчіркою.

Полив

Регулярний полив дуже важливий для цієї рослини. Недостатнє зволоження може призвести до опадання листя та виникнення інших проблем.

Поливати фікус бажано тоді, коли земельна суміш висохла на 1-2 фаланги пальця. Для великих рослин допустимо просихання землі на глибину приблизно шість сантиметрів.

Регулярність зволоження залежить і від пори року. У період активного росту, з весни до осені, поливати фікус треба частіше. На початку вересня полив необхідно поступово скорочувати, а з настанням зими поливати можна лише один раз на десять днів.

За надмірного поливу коріння може почати загнивати й у результаті квітка загине. Також не варто залишати в піддоні зайву воду, обов’язково зливайте її, щоб уникнути проблем.

Підживлення

Кожні два тижні протягом вегетаційного періоду необхідно вносити добрива, щоб забезпечити фікусу правильне зростання. Для підживлення можна використовувати збалансовані препарати з рівною кількістю фосфору, азоту та калію.

Добрива можна вносити як під корінь, так і у вигляді обприскування листя. Також варто слідкувати за pH ґрунту, він має перебувати в межах, придатних для зростання фікуса. Підвищена кислотність може призвести до дефіциту поживних речовин та виникненню різних хвороб.

Щоб запобігти виникненню хвороб, необхідно також регулярно перевіряти рослини на ознаки пошкодження або зараження.

Що не любить фікус — поради щодо догляду

У підсумку, можна сказати, що фікуси не люблять:

  • яскраве освітлення або навпаки його нестачу;
  • протяги та холодне повітря;
  • недостатню вологість повітря, згубно впливає на рослину й гаряче повітря від батарей;
  • надмірну вологість;
  • переїзди та зміну умов.

Догляд за фікусом також передбачає і незначні обертання горщика.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тобто варто періодично крутити фікус навколо своєї осі, повертаючи за раз не більше, ніж на 25 градусів. Це допоможе освітлювати рослину та забезпечити якісний розвиток крони.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 18:34:30