Україна і світ

Відключення світла взимку: у ЦПД озвучили оптимістичний та песимістичний сценарії

Фото: Pexels

Чого очікувати українціям від та прийдешньої зими, чи буть тривалі відключення електроенергії і що буде з теплопостачанням електроенергії – сценарії розвитку ситуації в енергетиці викладено у статті на сайті Центру протидії дезіформації при РНБО.

Сценаріїв ситуації в енергетиці в осінньо-зимовий період

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук прогнозує декілька сценаріїв з урахуванням розвитку подій – як оптимістичні, так і песимістичні.

За оптимістичного – якщо на стабільній основі працюватимуть 8-9 енергоблоків АЕС, а зима буде помірною, тобто без сильних морозів, а також планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегават) із 6 ГВт пошкоджених потужностей – можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин, вважає він.

Зараз дивляться

За більш песимістичного сценарію – якщо вдасться відновити лише близько 2000 мегават потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною – тоді енергосистема опиниться в кризовій ситуації.

За найгіршого сценарію – якщо РФ продовжить атакувати енергетику України, то цієї зими споживачі можуть сидіти без світла та опалення до 20 годин на добу.

У свою чергу член енергетичного комітету Верховної Ради Сергій Нагорняк прогнозує, що українці матимуть електроенергію лише по 12-14 годин на добу, якщо температура повітря взимку опуститься до -10°C.

– Таким чином, повністю виключити можливість тривалих відключень побутових та промислових споживачів неможливо, адже важко передбачити наслідки можливих нових російських ударів або точно спрогнозувати погодні умови, – зауважуютьь в ЦПД.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі ж, якщо обстріли будуть не такими результативними, зима – теплою і вдасться відновити певну кількість нової генерації, ймовірні регулярні відключення електроенергії цієї зими будуть максимально короткостроковими.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 11:41:29