Україна і світ

Військова та гуманітарна допомога: Україна та Ірландія уклали двосторонню угоду

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс, який 4 вересня перебуває з візитом у Києві, підписали Угоду про підтримку України та співробітництво.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Що передбачає угода України з Ірандією

Там нагадали, що з початку великї війни Ірландія надала Україні гуманітарної, стабілізаційної та нелетальної військової допомоги на суму близько €380 млн.

Зараз дивляться

А цьогоріч Ірландія зобов’язалася виділити Києву ще €128 млн на нелетальну військову підтримку та щонайменше €40 млн – на гуманітарну допомогу.

Вона надасть системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів і надалі братиме участь у коаліції з розмінування.

Також Ірландія вивчить інші потенційні шляхи підтримки в межах коаліцій спроможностей Контактної групи з питань оборони, таких як ІТ-коаліція.

Крім того, забезпечить постійну підготовку ЗСУ через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM) в Україні.

Що стосується самої угоди, її окремі блоки окреслюють гуманітарну допомогу, а також підтримку щодо відновлення та реалізації реформ, зокрема на шляху України до членства в ЄС.

– Ірландія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, та подальшому посиленню санкційного тиску на РФ.  А також продовжить докладати дипломатичних зусиль для імплементації Формули миру та братиме участь у роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, – пояснили в ОП.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом Україна уклала вже 26 двосторонніх угод на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 14:49:14