Україна і світ

Економічне бронювання можуть запровадити вже цього року – Гетманцев

Фото: Факти ICTV

Вже цього року в Україні можуть запровадити економічне бронювання від мобілізації. 

Про це заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв’ю РБК-Україна.

Економічне бронювання в Україні: коли запровадять

Відповідаючи на питання, чи можливо запровадити економічне бронювання у 2024 році, Гетманцев сказав, що так. 

Зараз дивляться

Проте він зазначив, що це складне соціально-політичне рішення. Адже, на його думку, такий підхід розмежовує людей під час війни.

За словами Гетманцева, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку наразі не можна фізично зробити.

– Це дуже соціально чутливе питання, – наголосив голова фінансового комітету ВРУ. 

Він вважає, що це питання є одним із найскладніших за останні 5 років. Зокрема й через те, що його неможливо вирішити так, щоб усі були задоволені.  

Гетманцев додав, що також це питання неможливо вирішити так, щоб не загострити соціальні суперечності в країні. 

Перспективи економічного бронювання

Голова фінансового комітету ВРУ розповів, що за підрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження в бюджет від економічного бронювання можуть складати близько 8 млрд грн.  

Проте це з урахуванням того, що більшість військовозобов’язаних, які сьогодні працюють і отримують зарплату менш ніж 35 тис. грн, будуть отримувати по 35 тисяч. 

– Я вважаю, що критерій для бронювання у вигляді розміру “білої” зарплати повинен бути. Для будь-якого варіанту бронювання – чи то по всій економіці, чи то за окремими галузями, як це зараз робиться. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з тіні, – пояснив Гетманцев. 

А також додав, що ресурс, на який можна розраховувати для бюджету від економічного бронювання, не є певним. На його думку, не можна стовідсотково бути впевненим, що вдасться отримати ці кошти.

Законопроєкти щодо економічного бронювання

Нагадаємо, що у червні цього року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає економічне бронювання військовозобов’язаних від мобілізації. Йдеться про законопроєкт № 11331 Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки.

Документом пропонується така модель економічного бронювання, коли роботодавець, який сплачує підвищений військовий збір у 20 тис. грн на місяць за працівника, має можливість його забронювати.

Згодом голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха подав на розгляд ВРУ ще два альтернативні законопроєкти щодо економічного бронювання. Мовиться про законопроєкти 11331-1 та 11331-2.

Нові законопроєкти пропонують бронювання за рівнем зарплати у понад 36 336 грн. А також змішану модель із 36 336 грн зарплати для найманого працівника, 20 400 грн військового збору для ФОПів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Суму 20 400 грн військового збору заклали у законопроєкті №11332, який подавався одночасно із першим проєктом закону.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 13:15:15