Україна і світ

Лихоманка лінивців, захоплює Канарські острови: чи загрожує туристам небезпека


Представники охорони здоров’я на Канарських островах попередили туристів про поширення на цій курортній території вірусу Оропуш, який викликає так звану лихоманку лінивців.

Температура, діарея, біль у суглобах

Хвороба проявляється підвищенням температури, діареєю та болем у суглобах. Є й інші симптоми, що викликають страждання – нестерпний головний біль і скутість суглобів.

Лихоманка Оропуш — вірусна інфекційна хвороба, що передається людям через укус мошок і комарів від лінивців, тому її ще називають лихоманкою лінивців.

Зараз дивляться

До недавнього часу Оропуш циркулював здебільшого в обмеженому просторі басейну Амазонки в Південній Америці. Проте за перші сім місяців 2024 року у всьому світі, в тому числі в Європі, зафіксовано понад 8 тис. випадків лихоманки лінивців.

Європейський центр контролю за захворюваннями (ECDC) повідомляє про випадки захворювання щонайменше у 19 людей у ​​Європі лише за останні два місяці. До них належать жителі Іспанії та Німеччини.

Як не захворіти на лихоманку лінивців

Канари, що складаються з семи островів – Тенеріфе, Фуертевентура, Гран-Канарія, Лансароте, Ла-Пальма, Ла-Гомера та Ель-Ієрро, щороку приймають мільйни туристів з різних куточків світу.

Багато фахівців вважають, що небезпека поширення вірусу Оропуш перебільшена, оскільки наразі немає доказів передачі хвороби від людини до людини.

– Мошки, які переносять вірус Оропуш, наразі не живуть у Європі, зустрічаються здебільшого в Америці, – зазначає доктор Філіп Вел, консультант із охорони здоров’я подорожей в UKHSA.

За його словами, всі випадки лихоманки лінивців у Європі – завезені.

Більше того, Вел переконаний, що навіть подорожуючи постраждалими від вірусу Оропуш районами, можна уникнути дихоманки лінивців та інших інфекцій, таких як лихоманка денге, Зіка та малярія, запобігаючи укусам комах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Досягти цього можна використовуючи засоби від комах, накриваючи тканиною відкриті ділянки шкіри та вкладатися спати лише під обробленою спеціальним засобом сіткою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 11:42:42