Україна і світ

Як часто міняти паливний фільтр та чому це важливо


Кожний елемент в автомобілі важливий та час від часу потребує уваги. Це стосується і паливного фільтру. Як часто його потрібно міняти та навіщо це робити – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Що таке паливний фільтр

В автомобілі є чотири основні види фільтрів: масляний, повітряний, салонний та, зокрема, паливний. У кожного з них є своє завдання, однаково важливе і необхідне для правильної роботи транспортного засобу та його агрегатів.

Паливний фільтр – це елемент конструкції паливної системи, що містить фільтрувальний елемент. Його основне призначення – затримка твердих часток у паливі, яке надходить до двигуна внутрішнього згоряння.

Зараз дивляться

Цей фільтр знаходиться або всередині паливного бака, або встановлений у паливопроводі між баком і паливним насосом.

В залежності від пального, на якому працює ваш автомобіль бувають такі види фільтрів:

  • для карбюраторних двигунів;
  • для інжекторних двигунів;
  • для дизельних двигунів;
  • для двигунів, працюючих на газі.

Саме паливний фільтр затримує забруднення (частинки пилу, стружки, сміття, інші тверді частинки), які можуть пошкодити систему змащування або рухомі елементи.

Навіщо міняти паливний фільтр

Паливний фільтр автомобіля необхідно міняти, оскільки з часом забиваються пори цього елементу, що призводить до втрати його властивостей. Головний наслідок цього – унеможливлення належної фільтрації пального та погіршення роботи двигуна.

До того ж, забитий паливний фільтр збільшує витрати палива.

Отже, якщо вчасно не замінити паливний фільтр, то:

  • тверді сторонні частинки можуть засмічувати інжектори та провокувати механічні ушкодження прецизійних елементів. А це як наслідок призведе до погіршення роботи двигуна;
  • у камеру згорання двигуна почнуть потрапляти сторонні частки, що спричинятиме механічні пошкодження стінок циліндрів та поршневої групи, внаслідок чого може знадобитись капітальний ремонт двигуна;
  • у камеру згоряння двигуна почне потрапляти вода, що негативно впливатиме на його функціонування.

Зауважимо, що контакт з водою особливо небезпечний для дизельного двигуна, особливо у період холодів. Цікавий факт – для  бензинових двигунів вода не становить особливої ​​небезпеки, і її спеціально не відфільтровують.

Паливний фільтр: як часто міняти

На це впливає багато чинників. Зазвичай, рекомендують робити таку маніпуляцію кожні 10–30 тис. кілометрів.

Проте, як часто змінюють паливний фільтр, залежить від виду паливного фільтру та виробника автомобіля. Також, умови експлуатації машини впливають на терміни оновлення паливного фільтру.

Зауважимо, якщо ви перебуваєте у сильно забрудненому середовищі або вливаєте у бак низькоякісне паливо, то може знадобитися частіша заміна паливного фільтра.

  • Як часто міняти паливний фільтр дизель

На автомобілях із дизельними моторами чимало автовласників ставлять запитання “Як часто міняти паливний фільтр на дизелі?” Тож, на такій машині варто здійснювати заміну фільтру кожні 15-20 тис. км.

Крім цього, звертайте увагу на якість палива, яким заправляєте автомобіль на АЗС. Це також впливатиме на те, як ви часто мінятимете паливний фільтр на автомобілі із дизельним мотором.

  • Як часто міняти паливний фільтр бензин

Як правило, радять оновлювати паливний фільтр приблизно кожні 20-40 тис. кілометрів для бензинових двигунів. Однак все індивідуально, в залежності від умов експлуатації та виду автомобіля.

Як часто міняти паливний фільтр газ

Тут потрібно оновлювати не лише його, а й фільтр очистки газу для ГБО. Інтервал заміни паливного фільтра для автомобіля з газом складає рекомендовані – 20–40 тис. км.

Газовий фільтр у свою чергу потрібно замінювати кожні 8–10 тис. км пробігу.

Фахівці радять проводити цю маніпуляцію як мінімум один раз на дві заміни масла. Найкращим варіантом буде оновлення паливного фільтра – кожної заміни мастила 8–12 тис. км пробігу для дизельних автівок та 15–30 тис. км пробігу – для бензинових машин.

Однак важливо звертати увагу і на ознаки, що вказують на необхідність заміни паливного фільтру в автомобілі, а не лише на загальні рекомендації щодо часу проведення даної процедури.

Ознаки, що вказують на потребу замінити паливний фільтр

Отже, втрата потужності та провали у прискоренні під час того, як рухатиметесь під гірку, або будете намагатися різко пришвидшитись свідчать про забитий паливний фільтр та вказують на необхідність його заміни.

До того ж, якщо автомобіль починає рухатися ривками або ви відчуваєте труднощі під час запуску двигуна, то це говорить, що паливний фільтр потрібно замінити. Можливо, цей елемент автомобіля забруднився настільки, що перестав пропускати пальне взагалі, звідси і проблеми із стартом руху.

Підсумуємо, ознаками забитого паливного фільтра є:

  • підвищення витрат палива;
  • труднощі під час запуску двигуна;
  • рух з ривками;
  • двигун глухне;
  • ривки при різкому прискоренні;
  • відчутне падіння потужності (з часом все більше).

Як самостійно замінити паливний фільтр в автомобілі

Заміна паливного фільтра – це один з найпростіших видів ремонтних робіт, які можуть бути виконані власноруч.

Так, для цього потрібно придбати новий паливний фільтр, а далі зняти старий екземпляр. Він може знаходитися на різних місцях в залежності від моделі машини. Як правило, він ховається під капотом або біля задньої частини машини.

Отже, роз’єднайте з’єднання, щоб вилучити старий фільтр. Уникайте випадкового витоку палива, який може спричинити пожежу або інші неприємності. Щойно зняли фільтр, відкрутіть кріплення за допомогою ключа та обережно вийміть його з місця.

Після вилучення старого фільтру потрібно встановити новий. Для цього закріпіть його із застосуванням ключа. Обов’язково відрегулюйте кріплення на потрібну жорсткість.

Важливо переконатися, що з’єднання щільно зафіксовані та перевірити, чи немає витоків палива після запуску двигуна. Якщо все зробили правильно, то двигун запуститься без проблем.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV публікували поради для власників авто, як підготувати машину до фарбування.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 19:37:34