Україна і світ

Як дізнатися, коли увімкнуть світло та в якій черзі на вимкнення світла перебуває будинок

Фото: Pixabay

У понеділок, 26 серпня, НЕК Укренерго запровадило графіки аварійного відключення електропостачання. По всій території України діють аварійні та стабілізаційні відключення світла, які виникли через чергову масовану атаку РФ на енергетичні об’єкти.

У зв’язку з цим люди цікавляться, коли увімкнуть світло та як зрозуміти, в якій черзі на вимкнення світла перебуває будинок — про це в матеріалі Фактів ICTV.

Як дізнатися, на скільки вимкнули світло

Оператори системи розподілу електричної енергії на своїх сайтах, у соцмережах та месенджерах регулярно повідомляють час та адреси, за якими планується обмеження електроенергії, та скільки по часу це триватиме. Дані оновлюються регулярно, залежно від ситуації.

Зараз дивляться

Тривалість та час відключення світла залежать від типу відключень. Загалом, за вказівками Укренерго, виділяють:

  • екстрені — час та тривалість таких відключень невідомі, оскільки все залежить від ситуації;
  • аварійні — відновлення світла в результаті аварії залежить від ситуації, тому час відключення складно спрогнозувати (детальну інформацію можна дізнатися на сайті місцевих операторів електромереж);
  • стабілізаційні — можуть тривати від 2 до 4 годин (детальну інформацію можна дізнатися в оператора системи розподілу).

Як зрозуміти, в якій черзі на вимкнення світла перебуває будинок

Кожен оператор системи розподілу запровадив графіки відключення світла. Згідно з цим графіком можна дізнатися, на скільки вимкнули світло та коли його увімкнуть. Для рівномірного розподілення потужностей графік вимкнення електроенергії ділиться на черги. Тобто, наприклад, у певний час вимикається світло для першої черги, потім – для другої й так далі.

Як дізнатися, до якої групи відключень належить певна адреса

Кияни можуть скористатися сервісом на сайті YASNO.

Для цього:

  • перейдіть на сайт YASNO;
  • оберіть свій регіон;
  • натисніть на пункт Графік ймовірних відключень;
  • введіть свою адресу.

Також дізнатися графік відключень світла можна за допомогою сайту ДТЕК.

Для цього:

  • перейдіть на сайт ДТЕК;
  • оберіть пункт Відсутня електроенергія;
  • введіть адресу.

Мешканці інших міст можуть дізнатися свою чергу на відключення світла так само. Тільки обрати замість YASNO або ДТЕК треба сайт свого оператора системи розподілу електроенергії.

Як дізнатися, коли увімкнуть або вимкнуть світло іншими способами

Абоненти більшості компаній можуть дізнатися про графіки відключень за допомогою чат-бота в Telegram або Viber. Месенджери підкажуть про терміни повернення світла в оселі. Також за їхньою допомогою можна повідомити про відключення світла.

Зверніть увагу, що перед тим як повідомити про відключення електропостачання, абоненту спочатку необхідно з’ясувати, де саме зникла електрика. Якщо лише в окремій квартирі або у приватному будинку, то це зона відповідальності власника. А якщо у частині квартир багатоповерхівки, то у цьому випадку варто звертатися до компанії обслуговування.

Добірка компаній-постачальників електроенергії України

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Міністерство енергетики України опублікувало добірку сайтів операторів розподільчих мереж (обленерго). За його допомогою можна ознайомитися з графіком планових відключень у відповідному регіоні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 19:34:26