Україна і світ

Важливо бути поруч: як зірки заспокоюють домашніх улюбленців під час тривог


Зірки телеканалу СТБ розповіли, як заспокоюють своїх домашніх улюбленців під час повітряних тривог та російських обстрілів. Звісно, головне правило – йти разом з тваринкою в укриття або дотримуватися правила двох стін.

Надія Матвєєва

Ведуча програм Позивний Надія та Неймовірна правда про зірок має собачку Семі, яка дуже нервується під час обстрілів. Вона починає гавкати, стурбовано дивиться на свою господиню та шукає шлях додому. Лише вдома, лігши на свій улюблений килимок, Семі трохи заспокоюється.

За словами Матвєєвої, її улюблениця переживає хронічний стрес, який виник на тлі війни. У Семі сіпається брова, тому Надія дає їй вітаміни та магній.

Зараз дивляться
Надія Матвєєва

Фото: Надія Матвєєва

– Мій спосіб заспокоїти Семі — це обіймати та гладити. Моя порада для всіх власників: перш за все, намагайтеся залишатися максимально спокійними, адже це важливо як для нас, так і для наших улюбленців, бо вони відчувають наш настрій. Обов’язково тримайте собаку на повідку, щоб вона від страху не втекла. Ще один важливий момент — між тривогами більше гуляйте, це допомагає як людям, так і тваринам позбутися накопиченого стресу, – радить Надія Матвєєва.

Тетяна Висоцька

Ведуча програм Вікна-новини, ДНК.Свої на СТБ і телемарафону Єдині новини має песика Рене, породи лаготто-романьоло. За словами Висоцької, Рене – дуже емоційна собака, реагує на гучні звуки.

Тетяна Висоцька

Фото: Тетяна Висоцька

– Під час тривог намагаємося вивести її в коридор, вона й сама лягає під вхідні двері. Дуже шкода тварин у війні. У сквері, де ми гуляємо, є собаки, в яких після воєнних стресів розвинулася епілепсія і сліпота. На жаль, ми, люди, можемо зарадити лише одним — бути поруч і турбуватися про своїх улюбленців, берегти від зайвих стресів, тримати поруч. Рене явно заспокоює, коли я говорю з нею тихо і ласкаво, – поділилася Тетяна Висоцька.

Яна Брензей

Ведуча програми Вікна-новини на СТБ і телемарафону Єдині новини має вдома справжнього захисника – французького бульдога Плутарха.

Коли пес чує вибухи, то він не ховається, а починає голосно гавкати і намагається зрозуміти, звідки лунає звук. В цей момент Яна починає говорити з Плутархом та намагається відволікти його проханням виконати команди “сидіти”, “лежати”, “дай лапку”.

Яна Брензей з Плутархом

Фото: Яна Брензей

Брензей каже, що в стресових ситуаціях точно не варто брати собаку на руки або гладити її. Звісно, це якщо не йдеться про зовсім маленькі породи.

– Собаки інакше сприймають ці жести, ніж люди. Коли людина боїться, ми хочемо її обійняти, погладити і таким чином підтримати, нас це заспокоює. Для собаки, коли вона переживає сильні емоції, а ми її гладимо, беремо на ручки, означає, що її хвалять, що така поведінка правильна. Таке підкріплення навряд чи позитивно впливатиме на емоційний стан собаки в подальшому. Вона може засвоїти, що надмірна збудженість – це хороша реакція, адже власник чи власниця її хвалять за це, – сказала ведуча.

Коли собака дуже нервує, Брензей радить за можливості відволікти його увагу іграшкою, смаколиком або звичними командами “сидіти-лежати”. І гладити улюбленця вже за те, що він їх виконує.

Ектор Хіменес-Браво

Суддя МастерШеф та ведучий ранкового шоу Прокинься з Ектором має двох домашніх улюбленців – бельгійських грифонів Лупіту та Клопіка.

Ектор Хіменес-Браво

Фото: Ектор Хіменес-Браво

Ектор зізнався, що песики тривожно реагують на обстріли, вони лякаються, починають гучно гавкати, бігають та не знають, куди себе подіти. Шеф-кухар своєю чергою бере улюбленців на руки та розмовляє з ними дуже спокійним голосом.

– Під час тривоги, звичайно, з улюбленцями варто йти в укриття. Головне — не перебувати на вулиці, адже там найгучніше. Потрібно подбати про їх комфорт: взяти воду, лежанку, улюблені ласощі. Необхідно їх заспокоїти та відволікти, можливо включити музику чи відео. Мої песики, наприклад, дуже полюбляють фільми, – сказав Ектор Хіменес-Браво.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нещодавно ведучий Фіма Константиновський розповів, як допомагає безпритульним тваринам. Він разом зі своєю коханою Лізою ніколи не проходить повз чотирилапих друхів. У пари навіть є правило, якого вони дотримуються, коли зустрічають безпритульних песиків.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 10:30:28