Україна і світ

Більшість українців упевнені, що війна з РФ була неминуча і в майбутньому повториться

Фото: Pexels

Більшість українців вважають, що війна з Росією була неминуча з моменту незалежності України. Також наші громадяни вважають, що у майбутньому РФ продовжить агресію.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року.

Чи нападе РФ знову на Україну після війни – опитування

На цьому етапі війни більшість українців (64%) переконані, що агресія Росії була неминуча після відновлення Україною незалежності. Водночас, 18% вважають, що цього могло б і не статися.

Зараз дивляться

Також більшість респондентів (59,5%) переконані, що незалежно від умов завершення нинішньої війни з Росією, у майбутньому РФ знову атакуватиме Україну. Таку позицію поділяють 68% респондентів на заході, 60% – у центрі, 55,5% – на сході та 45% – на півдні.

Дослідження показує, що більшість українців продовжує демонструвати свою неготовність виконувати вимоги Росії для завершення війни. На визнання окупованих територій частиною РФ заради закінчення війни готові піти лише 9%, а неприйнятним це вважає 81%, причому незалежно від віку респондентів.

Також це неприйнятно для переважної більшості в усіх макрорегіонах: на заході та в центрі – по 84%, на півдні – 76%, на сході – 72%.

Близько третини українців (32%) вважають, що початок переговорів з Росією щодо припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій. Такий підхід підтримує відносна більшість у кожній із вікових груп, але серед молоді 18-29 років показник дещо нижчий (28%), ніж у середньому по країні, а серед респондентів 50-59 років – навпаки, вищий (36%).

Щодо інших умов для можливих переговорів із РФ, громадська думка розділилася: 19% допускає переговори винятково заради звільнення полонених і заручників; 20% вважають переговори можливими зараз; 18% переконані, що з РФ домовлятися неможливо в принципі.

Готовність до переговорів уже зараз без особливих передумов найчастіше фіксується на півдні (36%) та сході (27%), тоді як на заході та в центрі цей показник становить 15%. Водночас у безперспективності ідеї домовлятися з Росією не тільки зараз, а й загалом переконані дещо більше на заході (21%) і меншою мірою на півдні (13%).

Поступитися майбутнім членством України у НАТО заради миру готові 18,5% українців, але більшість вважає це неприйнятним (67%). При цьому спостерігається суттєва регіональна відмінність: найбільше тих, хто вважає відмову від членства в НАТО неприйнятною вимогою – на заході (79%), найменше – на сході (52%).

Неприйнятна для абсолютної більшості українців і відмова від членства в Євросоюзі (71%), а готових поступитися ним – 17%. Така позиція об’єднує респондентів різного віку, але найбільше противників відмови від членства в ЄС серед молоді – 80% молодих людей віком 18-29 років.

Опитування проводилося методом face-to-face на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 18:52:46