Україна і світ

МОН затвердив рекомендації щодо організації освітнього процесу в дитсадках

Фото: Pixabay

Міністерство освіти і науки України 28 серпня 2024 року оприлюднило рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на 2024/2025 навчальний рік.

Факти ICTV дізнавалися, які ключові аспекти охоплює цей документ.

Форма навчання у закладах дошкільної освіти у 2024/2025 навчальному році

У документі представлений чіткий алгоритм дій під час повітряної тривоги та вимоги до укриттів. Детально прописано, чи можливе в певному регіоні очне, змішане чи дистанційне навчання. До уваги беруться особливості ситуації в конкретному регіоні.

Зараз дивляться

Як будуть навчатися дошкільнята:

  • У МОН зазначають, що основним форматом організації навчання повинен бути денний або очний. Але безпекова ситуація різна у регіонах України, тому формат навчального процесу повинні визначати керівники військових адміністрацій. Саме вони ухвалюють рішення щодо впровадження змішаного або дистанційного форматів навчання.
  • У документі зазначено, що форма організації освітнього процесу може постійно змінюватися протягом року. Гнучкий підхід дозволяє швидко реагувати на зміну умов, особливо за наявності постійної загрози безпеці дітей.

В рекомендаціях зазначаються особливість освіти для дітей з особливими потребами та родин ВПО. У МОН додають, що гарантія фізичної та психологічної безпеки дітей є пріоритетною.

В документі акцентується увага на патріотичному вихованні та необхідності вивчення англійської мови. Крім того, представлені корисні ресурси для батьків та вихователів, що зможуть зробити вивчення англійської мови більш ефективним та цікавим.

Педагогічні колективи можуть обрати одну або декілька освітніх програм, які вказані у переліку, що рекомендований МОН. Саме це дозволить адаптувати освітній процес до потреб дошкільнят.

Вивчення англійської мови у дитячих садках стане обов’язковим

Відповідно до закону Про застосування англійської мови в Україні, з 1 вересня 2026 року вивчення англійської мови дітьми старшого дошкільного віку буде обов’язковим. Саме з 2026 року англійська мова буде входити до базового компоненту дошкільної освіти. В МОН представили перелік навчальної літератури, а також програм, які вони рекомендують для використання в дитячих садочках.

Якісний освітній процес у закладах дошкільної освіти є запорукою успішного старту для кожної дитини. І це не лише підготовка до школи, але й формування життєвих навичок. Зокрема, це здатність працювати у команді, критичне мислення та емоційна стійкість.

У документі зазначено, що кожен заклад освіти має бути обладнаний тривожною кнопкою та системою оповіщення з елементами безпеки, а також мати чіткий та прописаний алгоритм роботи персоналу під час сигналів повітряної тривоги.

У документі чітко прописали вимоги до укриттів.

Скрин: МОН Вимоги до укриттів

Як навчатимуться дошкільнята у прифронтових регіонах

Документ передбачає створення груп короткотривалого перебування. Вони формуються за умов обмеженого доступу до очних занять у дитячих садочках. Саме такий формат навчання може бути організовано в укриттях, якщо це погодила військова адміністрація громади.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У рекомендаціях МОН зазначається, що групи короткотривалого перебування формуються за запитом батьків. Вони можуть працювати від 2 до 4 годин два-три рази на тиждень. Створення таких груп корисно у тому випадку, якщо у закладі освіти немає укриттів, які можуть вмістити весь персонал та дітей.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 17:01:13