Україна і світ

Названо фільми, які змагатимуться за право представляти Україну на Оскарі 2025


Український оскарівський комітет обрав чотири стрічки, які змагатимуться за право представляти Україну на премії Оскар у категорії Найкращий міжнародний повнометражний фільм.

Які фільми можуть претендувати на Оскар 2025

У національному відборі на Оскар 2025 братимуть участь два документальних і два художніх фільми:

  • Будинок Слово. Нескінчений роман, реж. Тарас Томенко

Це драматична історія про українських письменників доби Розстріляного відродження, яких зібрали під одним дахом, аби змусити працювати на благо радянської системи. Події фільму розгортаються в 1927 році в Харкові, де, за наказом Сталіна, було збудовано кооперативний будинок Слово.

Зараз дивляться

  • Ля Палісіада, реж. Філіп Сотниченко

Це перший фільм, що розповідає про смертну кару в Україні. Дії розгортаються в 1996 році, за п’ять місяців до мораторію на смертну кару. У центрі сюжету – двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, які розслідують вбивство колеги.

  • Ми були рекрутами, реж. Любомир Левицький

Цей документальний фільм знайомить глядачів із бійцями Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ. В центрі сюжету – 19-річний Борис Савенко. Його очима показано шлях від мобілізації, проходження курсу молодого бійця до участі у бойових діях.

  • Мирні люди, реж. Оксана Карпович

У документальній стрічці зібрані перехоплені розмови російських військових з їхніми родинами, жінками та друзями. Вони звучать на тлі моторошних пейзажів зруйнованих росіянами українських сіл й міст.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Український оскарівський комітет перевірить фільми на відповідність вимогам Американської кіноакадемії та визначить кандидата на Оскар 2025 від України вже 9 вересня.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 16:54:20