Україна і світ

Коли найкраще робити УЗД молочних залоз – відповідь лікаря


Ультразвукове дослідження молочних залоз – важливий діагностичний інструмент, який дозволяє виявити  патологію у грудях, зокрема доброякісні пухлини  і злоякісні новоутворення.

Що це за обстеження, як часто його можна проходити, кому і коли можна робити УЗД молочних залоз і в який день циклу – про все це Фактам ICTV розповіла лікарка-гінеколог Ольга Роговець.

Що таке УЗД

Це метод медичної візуалізації, який використовує високочастотні звукові хвилі для створення зображення внутрішніх органів і тканин тіла. Основні переваги УЗД: безпека, неінвазивність, швидкість і доступність.

Зараз дивляться

Під час цієї процедури спеціальний датчик, що випромінює звукові хвилі, переміщується поверхнею шкіри над досліджуваною ділянкою. Потім відбиті хвилі перетворюються на електричні сигнали, які комп’ютер генерує на зображення.

Цей метод використовують для діагностики станів і контролю за лікуванням в акушерстві, кардіології, гастроентерології, урології та мамології.

– Наприклад, УЗД грудей дозволяє вчасно виявити патологічні процеси. І, оскільки немає іонізуючого випромінювання, метод є абсолютно безпечним для всіх, навіть для вагітних жінок, – пояснює лікарка.

За її словами, для майбутної матері таке обстеження просто необхідно, адже під час вагітності гормональні зміни можуть спровокувати розвиток певних захворювань.

Як часто і коли робити УЗД молочних залоз

Лікарі рекомендують проходити обстеження щороку, а за наявності показань – частіше.

Це допомагає вчасно знайти і моніторити в подальшому новоутворення в молочній залозі, стежити за його динамікою і вчасно приймати рішення щодо вибору методу лікування.

А у період менопаузи УЗД і мамографія є заходами профілактики проти раку грудей.

УЗД молочних залоз і менструація

У який день циклу робити УЗД молочних залоз? Це питання хвилює багатьох пацієнток, які відвідують гінеколога. Дійсно, це дуже важливо.

Вибір правильного дня дозволяє уникнути встановити точний діагноз та уникнути помилкових результатів.

– Оптимальний час для УЗД молочних залоз залежать від фази менструального циклу жінки. Найкращий період – це перша  фолікулярна фаза (5-12 дні циклу), — каже Ольга Роговець.

У цей час молочні залози перебувають у стані спокою, гормональний фон стабільний, що дозволяє лікарю аналізувати структуру залози та виявляти патології.

Але це суто індивідуально. Щоб визначити, коли найкраще робити УЗД молочних залоз, варто проконсультуватися з фахівцем.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За нерегулярних менструацій або якщо УЗД треба зробити терміново, ультразвукове дослідження можна проводити будь-коли.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 16:39:48