Україна і світ

У МОЗ відповіли на найпоширеніші запитання військових про проходження МСЕК


Фахівці Міністерства охорони здоров’я назвали найпоширеніші запитання від військових про проходження МСЕК і дали на них відповідь.

Хто дає направлення на МСЕК військовослужбовцю

– Потребу в проходженні медико-соціальної експертизи для військовослужбовців визначає сімейний лікар або лікар цивільної чи військової установи, – ідеться в повідомленні.

Лікар відправляє військового на повне медичне обстеження та лікування, щоб підтвердити стійке порушення функцій організму.

Після цього стан пацієнта оцінює лікарсько-консультативна комісія (ЛКК), створена при закладі охорони здоров’я, до якого людина звернулася по допомогу.

Зараз дивляться

ЛКК дає направлення МСЕК (форма №088/о), де фіксуються історія захворювання, частота і тривалість непрацездатності, рентгенологічні, лабораторні та інші дослідження.

Які документи потрібні для проходження МСЕК

Для проходження МСЕК військовослужбовцям необхідно мати такі документи:

  • направлення на МСЕК (форма № 088/о);
  • паспорт або ID картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • військовий квиток або посвідчення офіцера (копія);
  • свідоцтво про хворобу, або довідка ВЛК, або виписка з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);
  • медична документація, оригінали (виписки з амбулаторної картки форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторна карта.

Чи спростилася процедура проходження МСЕК

– Так, на період воєнного стану процедуру проходження медико-соціальної експертизи спрощено, згідно з постановами КМУ від 08.03.2022 № 225, – зазначили в МОЗ.

У разі, коли людина звертається за встановленням інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно без направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Крім того, для маломобільних пацієнтів передбачено процедуру виїзної МСЕК. З початку 2023 року було проведено понад 3,5 тис. виїзних комісій. За цей період було оглянуто понад 61 тисячу пацієнтів.

Чому пораненим військовим потрібно проходити МСЕК

– МСЕК визначає ступінь втрати професійної працездатності військовослужбовця. Його встановлюють у відсотках із постанови ВЛК, – ідеться в повідомленні.

Постанова оформлюється як довідка ВЛК, свідоцтво про хворобу або виписка з протоколу засідання штатної ВЛК. Ці документи видаються військовому і є підставою для грошових виплат.

Важливо: ступінь втрати працездатності військовослужбовця встановлюється МСЕК після закінчення його лікування.

Як оскаржити рішення МСЕК

Якщо ви не згодні з рішенням, прийнятим комісією, ви можете його оскаржити протягом одного місяця. Як і будь-які інші рішення, рішення МСЕК можна оскаржити як у досудовому порядку, так і в суді.

Для оскарження рішення в досудовому порядку можна звернутися в саму комісію або обласну комісію з письмовою заявою. Після цього буде проведено повторний огляд і винесено нове рішення.

Якщо ж вам повторно відмовлять у задоволенні скарги, то таке рішення можна оскаржити в Центральній МСЕК МОЗ України.

У складних випадках центральна МСЕК МОЗ, обласна, центральна міська комісія можуть скеровувати людей, які звертаються за встановленням інвалідності, до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (Вінниця) для проведення медико-соціального експертного обстеження.

Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які мають для комісії рекомендаційний характер.

Рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

Строк звернення до суду становить не пізніше шести місяців від дня, коли ви дізналися про рішення МСЕК, яке вважаєте неправомірним. Звертатися потрібно до адміністративного суду за місцем проживання чи перебування позивача або за місцем знаходження МСЕК.

У разі виникнення додаткових запитань, пов’язаних із проходженням МСЕК, звертайтеся за телефоном до контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20 19.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 15:19:17