Україна і світ

У Гуляйполі росіяни знищили музей-садибу родини Нестора Махна

Фото: МВС

Російська армія знищила меморіальний музей-садибу родини Нестора Махна у Гуляйполі на Запоріжжі. Внаслідок влучання ворожого снаряду будівля спалахнула та вигоріла вщент.

Про це повідомили Національна поліція та пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

Росіяни знищили музей родини Махна

Упродовж доби росіяни завдали 306 ударів по дев’яти населених пунктах Пологівського та Василівського районів.

Зараз дивляться

Ворожа армія била з авіації, РСЗВ, танків, артилерії, застосували БпЛА. Інформація про постраждалих не надходила. Зазначається, що поліцейські задокументували наслідки ворожих атак.

Під прицілом загарбників перебували Біленьке Запорізького району, Гуляйполе, Оріхів, Новоандріївка, Мала Токмачка, Левадне, Роботине, Малинівка, Преображенка Пологівського району.

— У Гуляйполі під час нічного обстрілу знищено історичну пам’ятку – краєзнавчий музей. Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряду та вигоріла вщент, – йдеться у повідомленні Національної поліції.

В МВС додали, що знищеним краєзнавчим музеєм є музей-садибу родини Нестора Махна. Також побиті домоволодіння мирного населення, господарські будівлі, знищене особисте майно громадян.

Фото: МВС

Фото: МВС

Фото: МВС

Слідчі поліції та СБУ зібрали докази воєнних злочинів. За матеріалами відкриті кримінальні провадження у межах ч. 1 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) КК України.

Що відомо про музей-садибу Нестора Махна

У жовтні 2023 року у Facebook на сторінці Гуляйпільські старожитності повідомили, що один із російських снарядів влучив прямісінько у двір садиби.

Ця садиба належала старшому брату Нестора Махно Карпу – теж активному учаснику повстанського руху.

Фото: Гуляйпільські старожитності

А ось батьківський будинок Нестора Махна знаходився неподалік. Після того як австрійські війська його спалили, мати Нестора мешкала у будинку сина Карпа.

У ньому також неодноразово перебував штаб махновської армії. Сюди Махно приїздив до матері та часто ночував.

У 2019 році міська громада викупила будинок для створення меморіального музею-садиби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: МВС

Фото: МВС

Фото: МВС

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 16:57:52