Україна і світ

Списання втраченого в бою майна: Міноборони скоротило терміни і кількість документів

Фото: Міноборони

6 лютого 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про спрощення процедури списання втраченого в бою військового майна.

Про особливості списання втраченого військового майна за новими правилами – читайте на Фактах ICTV.

Що передбачає процедура списання військового майна

Згідно з Наказом № 288 від 06 травня 2024 року Про затвердження Змін до Порядку списання військового майна у Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту дозволяється командирам військових частин списувати майно (крім зброї) вартістю до 100 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 млн грн) шляхом спрощеної процедури. Ця необхідність продиктована частими пошкодженнями майна та втратами та під час обстрілів.

Зараз дивляться

Згідно з документом, тепер не потрібно буде проводити окреме розслідування щодо кожної одиниці військової техніки, яка була втрачена в бою.

Наприклад, раніше на списання безпілотника потрібно було зібрати до 40 документів. На це йшло від місяця до пів року.

Тепер термін процедури скоротиться до двох – трьох тижнів. А кількість необхідних документів становитиме від 2 до 4.

Не потрібно буде отримувати погодження від вищого керівництва під час списання військового майна. Техніку вартістю до 1,5 млн грн зможуть списувати командири окремих рот, батальйонів чи бригад.

Згідно з документом, списання військового майна здійснюватиметься наказом командира військової частини за поданням комісії. Командири ж ухвалюватимуть рішення про затвердження або відмову в затвердженні єдиного акта у двадцятиденний термін.

Закон дає змогу розширити номенклатуру списання втраченого військового майна командирам військових частин, а також виключає необхідність додаткового узгодження процедури з правоохоронними органами.

Фото: Міноборони України

Тобто списання техніки стане простішим і швидшим.

Яке військове майно зможуть списувати командири

Списання військового майна за наказом командира військової частини здійснюється у разі:

  • набуття непридатного стану (за неможливості або економічної недоцільності його відновлення і використання), крім втраченого (знищеного, зруйнованого);
  • використання на виробничі, господарські та експлуатаційні потреби в межах установлених норм, у тому числі на підготовку зброї (боєприпасів) до зберігання або застосування, виготовлення сумішей, проведення аналізу, виконання будівельних та будівельно-монтажних робіт.

Підставою для видання наказу командира військової частини є затверджений акт на переведення військового майна в останню (найнижчу) категорію або акт списання.

Наказ командира військової частини та відповідні акти подаються командиру військової частини комісією із списання військового майна без затверджень та погоджень з посадовими особами вищих рівнів, правоохоронними органами чи спеціальним правоохоронним формуванням у складі Збройних Сил України.

Після видання наказу командира військової частини копія такого наказу разом із актами, на підставі яких видано наказ, у строк до 5 днів направляється до відповідної служби забезпечення.

Згідно з наказом Міноборони, командири підрозділів зможуть:

1. Списувати засоби ураження, витрачені під час боїв чи на практичних стрільбах. Для цього буде потрібен акт про списання, затверджений командиром роти, батальйону чи бригади.

2. Розбирати зразки військової техніки, що зазнали пошкоджень під час виконання бойових завдань. Деталі частин, які не використовуються, можна буде спрямувати на відновлення, модернізацію чи виготовлення іншої техніки.

3. Списувати втрачені в боях безпілотники вартістю до 1,5 млн грн. Для цього не потрібно буде отримувати погодження командування Повітряних сил ЗСУ, сил логістики та Міноборони.

4. Списувати дрони-камікадзе та інші БпЛА, перероблені для виконання завдань на фронті, без проведення розслідування. Раніше для списання дрона потрібно було зібрати багато документів, а тепер – лише два: акт про проведення пуску під час боїв та акт якісного технічного стану.

Деталі пошкоджених БпЛА можна буде використовувати для модернізації та відновлення інших дронів.

Завдяки спрощенню процедури командири оперативніше отримуватимуть інформацію про потреби підрозділів у військовій техніці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наприклад, щоб отримати нові дрони, військовим потрібно списати попередні, пошкоджені в боях. А це займало до шести місяців паперової роботи. Тепер процес значно пришвидшиться.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 13:55:54