Україна і світ

Скільки доз вакцини від Mpox є в Україні і кому в першу чергу вона дістанеться: роз’яснення МОЗ


На сьогодні в Україні є 820 доз вакцини проти Mpox, повідомили журналістам UNN в МОЗ. Це, звісно, крапля в морі, тому передбачається, що, при потребі, нею щепитимуть у першу чергу людей з груп ризику.

Звідки вакцина

Ця вакцина деякий час тому отримана в рамках міжнародної співпраці Міністерства охорони здоров’я з Єврокомісією з питань готовності до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я та реагування на них (HERA).

До того, як ВООЗ оголосила глобальну загрозу для світу цієї інфекційної хвороби,  вакцинація проти, так званої, віспи мавп здійснювалася лише в ендемічних для цієї інфекції регіонах, тобто, здебільшого в країнах Центральної та Західної Африки.

Зараз дивляться

Але ситуація наразі змінилася, поширення Mpox набуло стрімких темпів і перший випадок уже зареєстрований в Європі.

Mpox— віспоподібне захворювання, що спричинюють віруси родини поксвірусів.  Перебіг хвороби і прояви подібні до натуральної віспи, проте, так звана, мавпяча віспа має меншу летальність та легші симптоми. Принаймні, так було до цього часу.

В Україні на сьогодні Mpox немає

Вакцинація відіграє вирішальну роль у припиненні поширення вірусу світом, але, як зазначили у ВООЗ, до такого потужного сплеску захворюваності були не готові, тому вакцин не вистачає навіть для потерпаючих від Mpox країн Африки.

В Україні щеплення проти Mpox робили і в минулому 2023-му, і в нинішньому роках. У 2023-му було вакциновано 6157 осіб, у 2024-му – 1367.

Як зазначив Генеральний директор Центру громадського здоров’я Михайло Росада, в Україні зараз не фіксується випадків захворювання на Mpox.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: UNN

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 16:35:52