Україна і світ

Як уникнути роздратування і агресії при спілкуванні з хворими на деменцію – роз’яснюють експерти


Догляд за людиною з деменцією може бути непростим. Часом він викликає складні емоції: злість, гнів, роздратування, іноді агресію.

Експерти Благодійного фонду Незабутні, який опікується хворими на деменцію та їхніми родичами, стверджують, що подібні почуття – цілком природні. Але давати їм волю не варто. Це лише ускладнить ваше спілкування з хворою людиною.

Як стримати роздратування

Якщо ви відчуваєте сильне роздратування при спілкуванні з людиною з деменцією, – важливо знайти способи не виказувати цього.

Зараз дивляться

Дехто, щоб не втратити терпіння хапається за сигарету чи навіть склянку з алкоголем. Але це мало допомагає, переконують фахівці.

Варто навчитись:

  • розпізнавати в собі перші ознаки роздратування;
  • заспокоювати своє тіло;
  • змінювати спосіб мислення для зменшення стресу;
  • просити про допомогу.

Як заспокоїти своє тіло

Фахівці Фонду Незабутні радять шість варіантів. Вибирайте, який вам більше підходить.

Перший – повільно подихайте і порахуйте до десяти.

Другий – просто вийдіть з кімнати і зберіться з думками, якщо можна, –  прогуляйтеся.

Третій – подзвоніть близькій людині, поділіться почуттями.

Четвертий – зробіть коротку медитацію.

П’ятий – хоча б декілька хвилин послухайте улюблену музику в навушниках або поспівайте.

Шостий – прийміть душ або ванну.

Можна поєднувати варіанти. Головне відволіктися, щоб не зробити того, про що потім пошкодуєте.

Як змінити спосіб мислення

Фахівці радять спробувати проаналізувати свої думки  і змінити їх на більш адаптивні чи корисні. Наприклад, постійну думку: “Я мушу доглядати за мамою і весь час бути з нею, бо їй може бути потрібна моя допомога” змініть на іншу.

Приміром на таку: “Мені хочеться вийти на прогулянку самій. Відпочинок – це нормально і правильно. Я попрошу сусідку приглянути за мамою, поки мене нема”.

Тверезо оцінюйте власні сили і просіть про допомогу

Найчастіше, вся відповідальність лежить на людині, яка доглядає за хворим. Це не означає, що треба відмовлятись від підтримки, яку пропонують інші, зокрема й фахівці.

Важливо бути готовим попросити про допомогу і вміти її прийняти. Часто люди, що вас оточують, не розуміють, що вона вам потрібна.

Учіться говорити “так”

Не бійтесь говорити “так”, коли хтось пропонує допомогу. Подумайте заздалегідь про список задач, які ви сміливо можете делегувати. Пам’ятайте, насправді люди із задоволенням допомагають іншим.

Не забувайте говорити “ні”

Часто піклувальники розриваються між різними задачами в своєму житті: догляд за людиною з деменцією, піклування про інших членів родини, комунікація з друзями, робота…

Навчіться говорити “Ні” вимогам інших людей, коли вам потрібен відпочинок. Ви маєте право відмовляти іншим людям і не мусите відчувати за це провину.
Що б там не казали, пам’ятайте, ваші власні фізичні та емоційні потреби повинні бути на першому місці, адже саме ви є тим ґудзиком, на якому все тримається!

Якщо відчуваєте потребу в підтримці, звертайтеся на гарячу лінію з питань деменції “Незабутні” за номером 0 800 30 88 30.
Записуйтесь у Незабутніх у групу підтримки або на індивідуальні психологічні консультації за посиланням:  https://forms.gle/xNS24D7CqTdCGpRg9

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: БФ Незабутні

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 12:08:50