Україна і світ

Як перевірити рівень мастила в двигуні та для чого це потрібно робити


Перевірка рівня мастила необхідна, щоб контролювати нормальний режим роботи двигуна.

Якщо рівень мастила завжди буде в нормі, то його внутрішні поверхні будуть захищені від передчасного старіння. Двигун тривалий час буде працювати стабільно і надійно.

Також цей процес допоможе визначити подальшу можливість експлуатації двигуна. Якщо рівень мастила низький, то його обов’язково потрібно поновити. Сама перевірка не складна, тому виконати її можна самостійно в домашніх умовах.

Зараз дивляться

Як перевірити рівень моторного мастила у двигуні – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Перевірка рівня мастила у двигуні: правила

Перевірити рівень моторного мастила в двигуні можна за допомогою спеціального покажчика — щупа. Це металевий пристрій з нанесеними відмітками.

Під час перевірки варто дотримуватись таких правил:

  • Перед тим як перевірити рівень мастила у двигуні, необхідно дати йому стекти в картер. Наприклад, коли ви тільки приїхали, дайте двигуну трішки охолонути, й тільки після цього починайте перевірку.
  • Також можна проводити цю процедуру зранку, коли авто ще не заводилося. Фахівці кажуть, що перевіряти можна і на холодному, і на гарячому двигуні, особливої різниці ви не помітите. Різниця може становити лише кілька міліметрів. Але ніколи не перевіряйте мастило на заведеному двигуні — можете сильно забруднитися.
  • Перевірка рівня мастила повинна виконуватися лише на рівних майданчиках, коли автомобіль стоїть рівно і без нахилу.

Як перевірити рівень мастила у двигуні

Щуп для перевірки рівня масла розташовується в нижній частині двигуна. Його необхідно витягнути, протерти чистою сухою ганчіркою, потім вставити в посадкове місце. Після цього знову потрібно вийняти й подивитися, на якій із відміток є мастило. Рівень на щупі повинен бути посередині між мінімальними й максимальними відмітками.

Якщо рівень мастила вище максимальної позначки, це означає, що воно у двигуні у надлишку. Цього краще уникати, оскільки зайве мастило буде потрапляти в вентиляційну систему в картері й призвести до його потрапляння на циліндри.

Мінімальний рівень мастила також небажаний. Оскільки деталям не вистачатиме мастила і вони будуть сильно тертися, що досить швидко призведе до виходу двигуна з ладу.

Як додати мастило у двигун

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо під час перевірки ви виявили мінімальний рівень мастила, його необхідно поповнити. Для цього додайте трохи мастила в горловину двигуна та почекайте, поки вона стече. Після цього знову заміряйте щупом. У разі необхідності — повторіть процедуру.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 15:46:36