Україна і світ

Після власної смерті подарувати іншому життя: лікарка-трансплантолог стала посмертним донором


Трансплант-координаторка з Хмельницького стала посмертною доноркою. Рішення прийняла її донька, знаючи, що мама хотіла б допомогти людям навіть після смерті.

Фахівці Українського центру трансплант-координації в соціальній мережі розказали про свою колегу, яка при житті допомагала людям з пересадженими органами і після смерті залишилася рятівником.

Лікарка, волонтерка, мама

Галина Грановська працювала в Хмельницькій обласній лікарні. Була кваліфікованим клінічним імунологом.

Зараз дивляться

Коли в країні активно почала розвиватися трансплантологія,  долучилася до розвитку цього напряму. Була трансплант-координатором, відповідала  в Хмельницькій області за те, щоб пацієнти з трансплантованими органами вчасно отримували препарати імуносупресії – виписувала рецепти, консультувала,  давала роз’яснення.

До пацієнтів ставилася з неймовірною емпатією і повагою. А ще – активно волонтерила, вела медичні блоги і захищала тварин.

посмертний донор

На превеликий жаль, 55-річна Галина Грановська мала вроджену ваду серця і  проблеми з судинами головного мозку.  У лікарні у неї стався інсульт.

Дізнавшись, що медики  діагностували мамі смерть мозку,  донька Поліна прийняла рішення дати згоду на посмертний забір органів.

– Я точно знаю, мама цього хотіла б. Можливість  зробити добру справу наприкінці свого життєвого шляху для неї була б важливою, – запевнила Поліна.

Сотні людей висловили теплі слова подяки

На сторінці Галини Грановської у соцмережах сотні людей написали дуже теплі і зворушливі слова на адресу лікарки.

Після своєї смерті пані Галина подарувала шанс на  повноцінне життя двом жінкам – обидві мали  хронічну хворобу нирок у термінальній стадії  і майже чотири роки були прив’язані до гемодіалізу.

Обидві пересадки пройшли успішні, пацієнток уже готують до виписки з лікарні.

– Світла пам’ять Галині Грановській і всім донорам, які після смерті подарували комусь життя і надію, – написали співробітники Українського центру трансплант-координації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Український центр трансплант-координації

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 12:29:54