Україна і світ

Не потрібно відводити очі: психотерапевт про те, як правильно підтримати військових Психотерапевт Костянтин Лісовий розповів, як допомогти людям, які пройшли війну, отримали інвалідність і намагаються повернутися в цивільне життя. 15 Серпня, 14:12


Психотерапевт Костянтин Лісовий розповів, як допомогти людям, які пройшли війну, отримали інвалідність і намагаються повернутися в цивільне життя.

Розуміння, а не жалість

– Відчувати, що тебе жаліють, – це велика проблема, адже замість розуміння, захоплення до тебе виявляють жалість, – каже фахівець.

Напевно, когось треба пожаліти. Але насправді всім потрібне прийняття – щоб їх просто приймали і розуміли.

Йдеться про толерантність до інакшості, до усвідомлення, що люди просто можуть бути різними.

Зараз дивляться

Вчитися спілкування

У людей, які повертаються з війни, можуть бути дещо збиті півтони у спілкуванні, бо на фронті є тільки «ворог» і «свої». Але тут, у тилу, набагато більший спектр взаємодії.

Якщо навчитися цієї нової взаємодії, уважності, розуміння військових, ветеранів, це буде перехід суспільства на новий рівень.

Важливо вчитися бути толерантними і терплячими до інших. Приймати людей з їхніми особливостями.

Як підтримати

– Мабуть, єдиного рецепта підтримки немає. Важливо навчитися слухати і приймати людей такими, якими вони є, – зазначає психотерапевт.

Людина вживає наркотики, зловживає алкоголем, проявляє надмірну агресію, коли вона не знає, куди подіти свої емоції та переживання. Коли всередині так болить, що просто неможливо.

Близькі люди часто цього не розуміють, бо тече кран і чоловік має його поремонтувати, чи закрутити лампочку. А може, йому зателефонували і розповіли, що його побратим уже ніколи не повернеться додому.

Знайти заняття і коло підтримки

Потрібно залучати ветеранів до роботи, соціальних проєктів, життя громади.

Важливо, щоб вони виконували соціальні функції, могли працювати. Люди, які отримали травму, можуть мати певні фізичні обмеження, але щось можуть робити. Важливо знайти це щось. Крім того, людей завжди можна навчити чогось нового.

Для цього існує багато громадських організацій, де ветеран може знайти підтримку, розуміння, відчути себе нормальною, адекватною частиною суспільства.

Не відводити очі

– Хтось каже, що відводить очі, бачачи військового, особливо військового з травмами. Хтось боїться, що якщо дивитиметься на військового, то цій людині може бути неприємно. І справді, кожна людина може реагувати по-різному, – каже експерт.

І пояснює: не потрібно відводити очі. Можна просто покласти руку на серце. Або нахилити голову. Посміхнутися. І подякувати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 14:22:09