Україна і світ

Отруєння води у казармах Німеччини: у парламенті країни підозрюють РФ

Фото: Getty Images

РФ були б вигідні дестабілізувальні дії на військових об’єктах ФРН.

Таку думку висловили у парламенті Німеччини, пише Welt.

Причетність Росії — одна з робочих версій розслідування стосовно баз у Кельні та Гайленкірхені, де напередодні підозрювали диверсії та псування води.

Зараз дивляться

Голова оборонного комітету Бундестагу Маркус Фабер зауважив, що підозрює Росію в диверсіях.

– Через часову близькість інцидентів у двох казармах можна припустити, що ворожий суб’єкт хоче продемонструвати свої диверсійні можливості тут, у нас. Той, хто зараз найбільше в цьому зацікавлений, це (лідер Росії Володимир, – Ред.) Путін, – додав Фабер.

Голова Комітету парламентського контролю Бундестагу Костянтин фон Ноц поділяє припущення Фабера:

– Звісно, є підозра, що це може бути російська диверсійна операція, – сказав він в інтерв’ю телеканалу Welt TV.

Він зазначив, що це робоче припущення для слідства.

Пісторіус про події на базах у Кельні та Гайленкірхені

Міністр оборони Борис Пісторіус після подій на базах у Кельні та Гайленкірхені закликав до пильності.

– Ми швидко відреагували в обох місцях, закрили точки доступу, посилили контроль, викликали слідчі органи й організували лабораторні дослідження. Ці інциденти демонструють, що ми повинні зберігати пильність, – сказав посадовець у коментарі Spiegel. За його словами, ФРН переглядає та за потреби корегує безпекові протоколи.

Наразі немає конкретних підтверджень, що інциденти в Кельн-Ван і Гайленкірхені пов’язані. Пісторіус зазначив, що потрібно дочекатися результатів розслідування.

Нагадаємо, що 14 серпня казарми німецької армії, Бундесверу, в Кельн-Вані опечатала поліція. Там розслідують ймовірну диверсію – можливо, казарми зламали та зіпсували воду. В огорожі до військового об’єкта знайшли діру. Пізніше уточнили, що отвір був саме на шляху до водопроводу, а під час аналізу води зафіксовані “аномальні значення” певного вмісту.

Через підозри в диверсії та забрудненні питної води перевіряли також базу НАТО в Гайленкірхені, що в землі Північна Рейн-Вестфалія Німеччини. Там не помітили порушень, базу не закрили, вона функціонує у штатному режимі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами речника НАТО, ввечері 13 серпня невідомий чоловік хотів потрапити на територію бази, проте його не пустили. Потім базу оглянули, поліція почала розслідування.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 14:19:06