Україна і світ

Challenger 2: характеристики та особливості британського танка

Фото: Getty Images

За останніми даними Велика Британія передала Україні 14 основних бойових танків Challenger 2 для захисту від російської агресії.

За даними Sky News, Збройні сили України задіяли танки Challenger 2 під час операції у Курській області.

Міноборони Британії відмовилося коментувати деталі виданню. Також коментарів не надали у ЗСУ. Проте Британія підтвердила, що Україна може вільно використовувати британську зброю на території Росії згідно з політикою уряду.

Зараз дивляться

Факти ICTV розповідають, що відомо про танк Challenger 2 та його основні характеристики.

Що відомо про Challenger 2

FV4034 Challenger 2 – це основний бойовий танк армії Британії. Компанія Vickers Defence Systems розробила цю бронемашину у 1990-х роках.

З початку виробництва було випущено близько 450 одиниць. Вартість однієї машини становить 4,2 млн фунтів стерлінгів (понад €4,9 млн).

Танк Challenger 2 перебуває на озброєнні Великої Британії та Оману. Ця машина була застосована у бойових діях в Ірані, Косово, Боснії та Герцеговині.

Challenger 2: основні характеристики

Танк озброєний 120-мм нарізною гарматою, відлитою зі сталі, отриманої методом електрошлакового сплаву, а також 7,62-мм ланцюговою гарматою.

Гармата стабілізована у двох площинах, приводи наведення повністю електричні. Дальність стрілянини HESH-снарядом становить 8 км. Цикл прицілювання-ураження займає близько восьми секунд.

Озброєння:

  • Боєкомплект гармати – 52 снаряди.
  • Приціли – комбінований стабілізований SAGEM зі вбудованим лазерним далекоміром Barr & Stroud Nd-YAG, нічний тепловізорний TOGS-2, моноскопічний телескопічний NANOQUEST L30, перископічний панорамний стабілізований SFIM VS-580.
  • Кулемети – 1×7,62-мм L94A1, 1×7,62-мм L37A2.

Підготовлений та навчений екіпаж може вразити до семи цілей за хвилину.

У боєкомплекті 120-мм гармати є бронебійні оперені підкаліберні снаряди та безосколкові фугасні, а також димові та навчальні постріли.

Потужність двигуна становить 1,2 тис. кінських сил. На шосе розганяє швидкість до 56 км/год, на пересіченій місцевості – 40 км/год. Вага Challenger 2 – 62-75 т.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тип броні – протиснарядна комбінована Дорчестер. До складу екіпажу танка входить чотири людини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 13:59:03