Україна і світ

У Києві військові долучилися до акції безоплатної здачі крові

Як повідомляє кореспондент АрміяInform, загалом за ці 3 дні до акції долучилося понад 780 громадян. Це і працівники Мін’юсту, військовослужбовці ЗСУ, поліцейські, представники ДСНС, а також інших урядових і не урядових організацій.

На забір крові працювали одразу декілька бригад в трьох локаціях. В одній з них головною була лікарка-терапевт Київського обласного центру служби крові Людмила Поліщук. Розповідає що всі, хто бажав здати кров, перед процедурою проходили перевірку.

«Є ті, хто вперше приходить, а і такі, що приходять постійно. Майбутній донор підходить та реєструється. Потім лаборант визначає групу крові та перевіряє гемоглобін. Можуть і не допустити. Наприклад, через низький гемоглобін. Загалом є перелік протипоказань, тому проводиться опитування щодо хронічних захворювань, самопочуття, прийому ліків тощо», — розповіла Людмила Поліщук.

Військовослужбовець Олександр прийшов здавати кров разом із побратимами. Донацію проходить вже вчетверте за останні кілька років.

«Я таким чином хочу допомогти своїм колегам по ЗСУ. Така потреба є завжди, і я не хочу залишатися осторонь», — розповів Олександр. 

Також регулярно здавати кров намагається Іван Телічак. Він є працівником Міністерства юстиції України. Розповів, що в таких акціях брати участь і корисно, і зручно.

«Я хочу допомогти нашим військовим, яким потрібна кров. Намагаюся здавати кров регулярно. Минулого року кілька разів здавав. А цього року вперше. Тут зручно. По-суті на роботі. Підійшов, здав і можна далі працювати», — розповів Іван Теличак.

Акцію з донорства організовано Міністерством юстиції України спільно із Комунальним некомерційним підприємством Київської обласної ради «Київський обласний центр служби крові», Комунальним некомерційним підприємством «Обласний центр служби крові» Житомирської обласної ради, Комунальним некомерційним підприємством «Чернігівський обласний центр крові» Чернігівської обласної ради та Командуванням Медичних сил Збройних Сил України.

Подібна акція в Мін’юсті проходить не вперше, розповідає начальник Відділу міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства юстиції України Ярослав Новосьолов. За його словами, це вже 14 захід від початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну.  

«До цього ми також проводили акції, але лише силами Міністерства юстиції та підпорядкованих установ. Але зараз ми розуміємо, що потрібно більше донорів. В умовах повномасштабного вторгнення рф потреба в компонентах донорської крові надзвичайно висока. І центри крові мають забезпечуватися постійно. Крові ніколи не буває достатньо. Значна частина її йде саме на забезпечення Сил оборони України», — розповів Ярослав Новосьолов.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також, за його словами, дуже важливим аспектом є популяризація самого донорства. Чим більше люди будуть показувати власний приклад донорства, тим більше інших людей будуть гуртуватися і також ставати донорами. 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-08-09 19:22:47