Україна і світ

Клітковина з ефектом ліків проти ожиріння – дослідження

Науковці університетів Арізони та Відню з’ясували, що клітковина вівса та ячменю має ефект відомого препарату від ожиріння. Дослідження було опубліковано в Journal of Nutrition.

Сила бета-глюкану

Дослідження мікробіома кишківника спровокували революцію і даєтології. За останні декілька років харчові волокна стали назвичайно популярні.

Недарма їх додають до страв, аби зміцнити здоров’я, адже це основне джерело енергії для бактерій. Однак клітковина зернових може мати різні властивості.

Зараз дивляться

– Ми хотіли знайти клітковину, яка буде найбільш корисною для схуднення та покращення гомеостазу глюкози, – кажуть дослідники.

Переваги клітковини подібні лікам від ожиріння

Бета-глюкан, який вчені виявили у вівсі та ячмені, здатний не лише контролювати рівень цукру в крові, а й ефективно сприяти втраті ваги.

Це єдиний тип клітковини, подібний Ozempic, препарату проти ожиріння — він  знизив вміст жиру і масу тіла мишей протягом 18 тижнів.

Інші різновиди, зокрема з пшеничним декстрином, пектином, резистентним крохмалем і целюлозою, не мали такого ефекту.

Утім, усі харчові волокна в будь-якому разі змінювали склад мікробіома мишей – порівняно з гризунами, яких не годували добавками з клітковиною.

– Частиною переваг споживання харчових волокон є вивільнення GLP-1 та інших кишкових пептидів, які регулюють апетит і масу тіла, — пояснює один зі спіавторів дослідження.

Однак вчені вважають, що переваги клітковини впливають не лише на кишківник, а й поширюються на периферичні органи, зокрема печінку.

Саме ця тема стане головною у наступному досліженні. На сьогодні ніхто з науковців не вивчав роль різних волокон в одній когорті.

Джерело: ScienceAlert

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 10:27:08