Україна і світ

Фільм Барбі привернув інтерес до гінекології, що показав аналіз запитів в інтернеті — дослідження

Команда вчених Університету Макгілла в Монреалі під час дослідження показала зростання пошукових запитів про гінекологію на 51% після виходу фільму Барбі. Сцена з відвідуванням гінеколога привернула увагу до жіночого здоров’я, але не вплинула на кількість записів до лікарів.

Аналіз запитів

Коли Барбі залишає свою країну фантазій і потрапляє в реальний світ, вона повинна стежити за своїм здоров’ям, зокрема відвідувати гінеколога. Цей момент у фільмі привернув увагу не тільки глядачів, а й дослідників.

Аналіз 34 запитів, пов’язаних із гінекологією, засвідчив, що протягом тижня після виходу фільму в липні 2023 року кількість пошукових запитів “гінеколог” і “гінекологія” збільшилася на 51%.

Зараз дивляться

Крім того, інтерес до запитів “визначення гінеколога” і “що робить гінеколог?” зріс на 154% порівняно з попереднім тижнем.

Приклади з поп-культури

Приклади з поп-культури можуть впливати на поведінку людей щодо здоров’я. Наприклад, трансляція колоноскопії Кеті Курік 2000 року збільшила кількість процедур на 21%, а есе Анджеліни Джолі про рак грудей призвело до зростання генетичних тестів на 64%.

Ці та інші випадки надихнули дослідників вивчити «ефект Барбі» на інтерес до жіночого репродуктивного здоров’я.

Запис до гінеколога

 – Зробивши ці теми менш страшними, просто згадуючи їх у фільмах та інших повсякденних речах, люди стають більш обізнаними про те, з чим жінки стикаються щодня, – каже провідна авторка Єва Сенешаль.

Однак дослідження показало, що пошукові запити, пов’язані з “прийомом у гінеколога”, залишилися на колишньому рівні. Автори зазначили, що зростання кількості звернень до гінекологів може бути не так просто зафіксувати через пошукові тренди.

Джерело: JAMA Network Open

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 10:04:05