Україна і світ

Не засвоюють уроки: в ISW проаналізували провал масштабного штурму РФ на Донеччині

Фото: Генштаб ЗСУ

24 липня на заході Донецької області Сили оборони України відбили один із найбільших із жовтня 2023 року російських механізованих наступів. Ворог намагався просунутися в районі Костянтинівки після того, як окупанти просунулися до південно-східної околиці міста.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) заявили, що востаннє фіксували російську атаку батальйонного масштабу в Донецькій області в березні 2024 року.

Штурм росіян біля Костянтинівки

У 79 окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ, яка діє на Курахівському напрямку, повідомили, що росіяни пустили в атаку одночасно 11 танків, 45 бойових броньованих машин, бойову машину Термінатор (яких, за повідомленнями, Росія виготовила загалом 23 штуки до грудня 2023 року), 12 мотоциклів і приблизно 200 осіб особового складу.

Зараз дивляться

Українська повітряна розвідка виявила колони техніки і вдарила по них артилерією і безпілотниками. Відомо, що шість російських танків було пошкоджено або знищено, також сім бойових броньованих машин і всі 12 мотоциклів. Окупанти відступили після того, як ЗСУ знищили першу хвилю техніки.

Аналітики ISW вважають, що росіяни хотіли просунутися до Костянтинівки і отримати контроль над трасою Т-0524 Вугледар-Костянтинівка. У РФ давно хочуть перерізати трасу Т-0524, яка постачає українські війська у Вугледарі. Росіяни хочуть змусити ЗСУ відступити з позицій у районі Вугледара.

У ISW вважають, окупаційні сили навряд чи доб’ються успіхів на цій ділянці фронту в найближчій перспективі. Місцевість у цьому районі не має оперативної цінності, оскільки здебільшого складається з полів та ізольованих невеликих сіл, а також не має тактичних висот.

Слабке оперативне планування росіян

Аналітики американського Інституту вивчення війни зазначають, що готовність російського командування кидати величезні сили на цю ділянку свідчить про слабке оперативне планування. Крім того, істотні втрати в техніці в середній і довгостроковій перспективі зроблять такі невдалі механізовані наступи більш дорогими.

Росіяни думали, що зможуть штурмувати старою радянською бронетехнікою. Але в ISW вважають, що РФ все ж доведеться посилити роботу оборонної промисловості. Хоча поки не зрозуміло, чи зможе Росія виробляти достатньо машин, щоб підтримувати високий рівень втрат техніки.

Проблеми з броньованою технікою

Українська організація Frontelligence Insight 25 липня заявила, що окупанти в червні і на початку липня везли на фронт сотні одиниць старих танків Т-62 і Т-55. Але поки що на полі бою ці танки не з’являлися. Можливо РФ готує їх на кінець 2024 року.

Також у Frontelligence Insight з посиланням на внутрішню документацію росіян повідомили, що пошкоджена з січня 2024 року броньована техніка гостро потребує запчастин. Водночас у Росії все ще достатньо бронетехніки для проведення періодичних ротних і більших механізованих штурмів по всій лінії фронту.

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що російські військові великими механізованими штурмами хочуть домогтися швидких успіхів. Але поки що це свідчить про те, що вони не до кінця засвоїли уроки про труднощі таких атак в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 09:39:08