Україна і світ

Хто вбив Фаріон: усе, що відомо про підозрюваного

Фото: Нацполіція

Підозрюваного у вбивстві колишньої нардепки Ірини Фаріон затримали 25 липня у Дніпрі – це 18-річний уродженець міста, який, за даними слідства, під час підготовки до злочину орендував щонайменше три квартири у Львові.

Все, що відомо про ймовірного вбивцю Фаріон, читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Хто вбив Фаріон: що відомо про підозрюваного

Затриманому за підозрою у вбивстві Ірини Фаріон – 18 років, він уродженець Дніпра.

Зараз дивляться

Глава МВС Ігор Клименко каже, що у слідства є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у Фаріон.

Встановити його особу вдалося за фото зі смарткамер відеоспостереження.

Прокуратура готується оголосити йому підозру в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець сказала, що у Дніпрі завершуються процесуальні дії щодо 18-річного затриманого, після чого його перевезуть до Львова.

Журналісти Слідство.Інфо стверджують, що ідентифікували особу підозрюваного у злочині.

За інформацією видання, йдеться про 18-річного В’ячеслава Зінченка, який навчався у гімназії №62 і станом на 2023 рік грав у дніпровській футбольній команді, що діє при місцевій ДЮСШ, а за місяць до вбивства Фаріон брав участь у турнірі Пульс в складі команди Юніори.

На Радіо Свобода також кажуть, що від джерел у правоохоронних органах дізналися ім’я ймовірного вбивці Фаріон, але не називають імені до офіційного оголошення поліцією.

Хоча, як і їхні колеги зі Слідство.Інфо, підтверджують, що хлопець навчався у Дніпровській гімназії №62 та займався футболом.

Їм також вдалося зв’язатися з батьком підозрюваного, який сказав, що зараз на фронті, сина давно не бачив, хоча спілкувалися регулярно телефоном, а про його затримання дізнався від дружини.

– Мотивів для убивства Фаріон не було, він не мав жодних українофобських поглядів, він патріот. Навпаки, закінчив курси керування БпЛА, щоб долучитися до українського війська, займався футболом, – сказав батько затриманого.

Також, за його словами, у сина не було грошей на оренду житла у Львові, тих кількох тисяч, які він йому висилав, недостатньо.

Фото: Нацполіція

Осінт-відділ Телебачення Торонто також стверджує, що ідентифікував особу, яку підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон, це 18-річний житель Дніпра В’ячеслав Федорович Зінченко.

З посиланням на відкриті джерела вони повідомляють, що хлопець народився 3 квітня 2006 року, навчався у Дніпровській гімназії №62 і грав у футбольній команді МДЮСШ U-19. За сезон 2023/2024 у складі команди провів три матчі.

– Ми також ідентифікували аккаунт підозрюваного В’ячеслава Зінченка в Телеграм. Він підписаний на численні ультраправі пабліки, зокрема й російські. Там В’ячеслав залишав антисемітські та расистські коментарі. А у січні цього року згадував про російське неонацистське угрупування NS/WP (National-Socialism/White Power), яке взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон, – йдеться у повідомленні.


Що кажуть про затриманого сусіди

Суспільному місцевий житель Ян розповів, що знав затриманого з п’яти років, разом відвідували спортивні секції.

– Живе з мамою, дуже порядний хлопець. Він гарно вчиться, ніколи б не подумав, що він може таке зробити. Я впевнений, що він такого не робив. Як я знаю, він нікуди не виїздив за останній час, моя мама спілкується з його мамою, то не було такої інформації, що він виїздив кудись, – каже хлопець.

А сусідка Ілона говорить про родину як про дуже освічену та спортивну, батько хлопця – військовий.

– З мамою бачуся щотижня, дуже хороша людина, і батько так само. Допомагав багато дітям – і з футболом, і скрізь. Взагалі такі батьки безвідмовні. Хлопчик і самостійний, і цілеспрямований, і вибрав професію. Нічого не можу сказати, я від цього в шоці, не можу в це повірити. Це як підстава. Він дуже порядний хлопець, – каже жінка.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 19:55:05