Україна і світ

Мікробіом кишківника пов’язаний з тривалістю життя після пересадки органів – дослідження

Дослідження, опубліковане в журналі Gut, показало, що підвищений ризик смерті після трансплантації органів часто виникає через проблеми мікробіому кишківника, зокрема дисбактеріоз.

Аналіз кишкової мікрофлори

Зазвичай після пересадки органів, захворювань або прийому деяких медикаментів склад мікрофлори кишківника змінюється, що призводить до зменшення кількості корисних бактерій.

Натомість з’являються умовно патогенні організми (стафілокок, кишкова паличка, протей, Candida, Clostridium, Veillonella parvula, ентеробактерії тощо).

Зараз дивляться

Науковці проаналізували понад  одну тис. зразків калу реципієнтів нирок, печінки, легенів та серця, порівнявши їх з профілями мікробіомів 8 208 співвітчизників, які жили з ними в одній географічній зоні.

Зв’язок між дисбактеріозом та тривалістю життя

Виявилося, що 162 людини, яким пересадили органи, померли протягом шести з половиною років після трансплантації.

У кишковій мікрофлорі всіх померлих були присутні патогенні бактерії Clostridium і Veillonella parvula, пов’язані з підвищеним ризиком смерті, зокрема від інфекції і раку.

Науковці продовжують досліджувати мікробіом кишківника для визначення причинно-наслідкових зв’язків та розробки нових терапевтичних методів лікування дисбактеріозу.

Джерело: Medicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 15:07:05