Україна і світ

Огидний напад на невинних дітей: реакція світових політиків на обстріл Києва та Охматдиту

Вранці 8 липня армія країни-терориста Росії завдала масованого ракетного обстрілу по Києву, Дніпру та інших українських містах.

Внаслідок атаки загинули близько двох десятків людей, ще пів сотні травмовані, пошкоджена цивільна інфраструктура, зокрема дитяча лікарня Охматдит у Києві, під завалами якої можуть бути люди.

Світові політики та дипломати вже відреагували на масований обстріл росіян, який забрав життя людей та під час якого зруйновано дитячу лікарню у Києві.

Зараз дивляться

Атака на Київ 8 липня: реакція світу

Президент Чехії Петр Павел, реагуючи на обстріл росіян, зазначив, що ця атака на Київ доводить, що путінська Росія не зупиниться ні перед чим.

— Атака на дитячу лікарню в Києві та багато інших міст України є доказом того, що путінська Росія не зупиниться ні перед чим. Атака на найбільш вразливих не може бути виправдана. Я якраз їду на саміт НАТО, де очікую побачити консенсус щодо того, що ми всі бачимо Росію як найбільшу загрозу, – наголосив він у соцмережі X.

Очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський написав, що поки корисні ідіоти базікають про мир з Путіним, він посилає ракети в дитячу лікарню. Він зазначив, що їде на саміт НАТО, щоб просувати довгострокову стратегію стримування Росії.

Колишній прем’єр Бельгії та депутат Європарламенту Гі Вергофстадт позначив у своєму пості угорського прем’єра Віктора Орбана, назвавши обстріл росіянами України “чудовим результатом його миротворчої місії”.

— Чудовий результат миротворчої місії прем’єр-міністра Віктора Орбана: Путін бомбардує дитячу лікарню… найжахливіша атака за всю війну. Путін не знає миру… і Орбан – добровільний співучасник, – вказав політик.

Посол США Бріджит Брінк висловила співчуття постраждалим під час жахливої атаки росіян на лікарню Охматдит у Києві.

— Жахливі кадри з лікарні Охматдит, найбільшої дитячої лікарні України, яка надає допомогу дітям з онкологічними та іншими захворюваннями, і яка зазнала удару під час масованої ракетної атаки Росії сьогодні вранці. Наші думки з дітьми та їхніми сім’ями.

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова зазначила, що російський терор забрав багато життів цивільних у Києві, Кривому Розі й Дніпрі, ще багато людей поранені.

— У київській дитячій лікарні Охматдит діти й медпрацівники під завалами. Світ має об’єднатися проти цього зла. Вагання коштують життя українським дітям, – написала вона.

На ракетну атаку на Київ відреагував також новопризначений прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер.

— Напад на невинних дітей. Найбільш огидні з усіх можливих дій. Ми стоїмо разом з Україною проти російської агресії – наша підтримка не ослабне, – написав він, поширивши відео наслідків обстрілу.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс назвав сьогоднішню атаку РФ на Київ та обстріл Охматдиту “боягузливим нападом”.

— Російський терор не має меж: тепер боягузливий напад на дитячу лікарню. Щойно повернувшись з Києва, мені ще болючіше на це дивитися, – написав Брекелманс.

Політик додав, що це посилює його мотивацію якнайшвидше доставити запчастини до Patriot та F16 та продовжувати робити з партнерами більше у сфері протиповітряної оборони.

Очільниця уряду Естонії Кая Каллас назвала кадри влучання російської ракети по Києву на лікарню Охматдит “шокуючими кадрами”.

— Це нагадування про те, чому ми повинні підтримувати Україну і чому відверті російські військові злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності, – написала політкиня.

Реагуючи на обстріл росіянами Києва президент Естонії Алар Каріс замислився над тим, як можна допомогти ще Україні, щоби захиститися від агресії РФ.

— Як зупинити російські стріли терору, які вже третій рік вбивають українців у їхніх домівках, лікарнях? Як ми можемо допомогти Україні захиститися від агресії РФ? Об’єднана та сильна військова підтримка України, особливо у сфері протиповітряної оборони, має стати одним з результатів саміту НАТО, – написав він.

Очільник МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс зазначив, що Путін вітає учасників саміту НАТО, бомбардуючи дитячу лікарню, так, ніби потрібно пояснювати, чому Україна повинна отримати всіляку підтримку зараз і реальні гарантії безпеки в майбутньому.

Зазначимо, що слідчі СБУ попередньо встановили, що РФ ударила по Охматдиту ракетою Х-101. Удар росіян по Національній дитячій спеціалізованій лікарні Охматдит кваліфікували як воєнний злочин і відкрили за даним фактом кримінальне провадження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-08 15:04:05