Україна і світ

Чим підживити баклажани: ефективні способи

Овочі та фрукти багаті на різні вітаміни та мінерали і кожний з них має свої корисні властивості. Так, наприклад, баклажани, містять речовини, які запобігають виникненню онкологічних захворювань, знижують ризик інсульту, поліпшують пам’ять і це ще не повний перелік.

До того ж, з них легко готувати страви, вони смачні, а антиоксиданти та клітковина, які є у їх складі, роблять продукт незамінним у щоденному раціоні. Однак, аби виростити гарний врожай, потрібно час від часу вносити добрива у ґрунт. Чим підживити баклажани та як це зробити правильно – читайте у матеріалі Фактів ICTV поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника.

Навіщо та коли підживлювати баклажани

Щоб ще більше простимулювати зростання плодів, варто підживлювати баклажани. Також це допомагає покрити дефіцит певних мікроелементів у ґрунті. Якщо цього не зробити, то це може призвести до поганого розвитку городньої культури.

Зараз дивляться

– Без своєчасного підживлення баклажани можуть мати дефіцит необхідних поживних елементів, що призведе до повільного та слабкого розвитку рослин, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Першу підгодівлю баклажанів здійснюють не раніше, ніж через 15 днів після висадки в ґрунт, а краще через 20 днів.

– Перше підживлення баклажанів варто провести через два тижні після їх висадки, це допоможе рослинам прижитись та наростити зелену масу, – наголошує Олексій Колесник.

Загалом за літо проводять від трьох до п’яти підживлень у залежності від стану рослини.

Чим підживити баклажани

Існують професійні та народні способи підживлення баклажанів. Кожен має свої переваги та недоліки. Так, домашні – більш екологічні, магазинні – можуть давати потужніший результат та швидше діяти.

  • Чим підживити баклажани: народні засоби

Тут у нагоді стануть настій свіжої трави, дріжджі, коров’як, деревна зола та картопляне лушпиння.

Настій з трави

Для приготування візьміть бочку або велике відро та наповніть на третину будь-якою свіжою травою з городу і залийте доверху теплою водою.

– З народних засобів можна використовувати настій свіжої трави, заливши її водою та настоюючи два-три тижні, а перед використанням розвівши настій водою у пропорції 1:10, – говорить наш постійний експерт з рослин.

На один кущ баклажанів знадобиться один літр розчину.

Дріжджі для підживлення баклажанів

Візьміть 10 грамів дріжджів та 10 літрів води та змішайте з невеликою кількістю цукру.

– Також для підживлення баклажанів добре підійдуть дріжджі, їх потрібно додати у теплу воду, з розрахунку 10 г на 10 літрів, досипати трохи цукру та залишити на дві години, а перед застосуванням розвести отриману суміш водою у співвідношенні 1:10, – каже Олексій Колесник.

Коров’як

Для того, щоб приготувати живильний розчин, залийте свіжий коров’як теплою водою у співвідношенні 1: 10. Після цього залиште ємність у сонячному місці на 7 днів.

Перед використанням підігрійте суміш і поливайте з урахуванням один літр на кущ.

Деревна зола

Візьміть склянку деревної золи та відро теплої води. Цією сумішшю відразу полийте кущі біля кореня. Далі землею додатково припорощіть сухою золою баклажани біля коріння.

Картопляне лушпиння для підживлення баклажанів

Підгодівлю баклажанів картопляним лушпинням проводять на етапі цвітіння і появи зелених плодів. Це дозволяє наситити ґрунт корисним для баклажанів крохмалем.

Фото: Pixabay

Для приготування живильної суміші візьміть картопляні очистки та залийте водою. Після цього варіть 5-7 хвилин. Залиште до повного охолодження. Процідіть воду від лушпиння і полийте сумішшю кущі баклажана.

Чим підживити баклажани в домашніх умовах обирати лише вам – орієнтуйтесь на те, який ефект дало те чи інше добриво.

  • Чим підживити баклажани: магазинні засоби

З магазинних найкраще обрати збалансоване підживлення для овочевих культур, зазвичай вони не потребують додаткового приготування та містять всі необхідні елементи у правильних пропорціях. Радимо придбати готове мінеральне добриво для баклажанів з суміші азоту, калію і фосфору.

Також рекомендуємо подивитися на добрива з вмістом азоту, який пришвидшує ріст городньої культури, що сприяє тому, що плоди з’являються і дозрівають швидше.

Калійні підживлення дуже важливі для розвитку рослин і їх плодоношення. Саме калій – запорука високої врожайності будь-якої культури і ефективний захист від шкідників та хвороб.

Фосфор сприяє розвитку кореневої системи рослин, підвищує вміст цукрів, через що підвищується зимостійкість, врожайність, прискорює достигання плодів, поліпшує їхні органо-лептичні властивості.

Як підживити баклажани

У першу чергу важливо дотримуватися часових проміжків між підживленням, аби не перегодувати рослину.

Так, через два-три тижні після висадки проведіть першу маніпуляцію та внесіть комплексне мінеральне добриво, яке містить азот. Через 14 днів після першого підживлення зробіть друге підживлення настоєм трави. На початку цвітіння здійсніть підкормку фосфорним добривом.

Процедуру підгодівлі потрібно проводити під самий корінь. Також не можна розприскувати добрива на листя або стебло, а якщо речовина туди потрапила, то її варто одразу змити водою.

І обов’язково дотримуйтесь зазначеної на упаковці дози. Перед кожним підживленням добре проливайте рослини та слідкуйте за їх станом після.

Догляд баклажанів після підживлення

Важливо не забувати про догляд за баклажанами після підживлення, адже добрива не є панацеєю, яка замінює всі інші важливі аспекти вирощування городньої культури.

– Через декілька днів після внесення добрив варто розпушити та замульчувати ґрунт навколо рослин. Регулярно оглядайте баклажани на наявність шкідників та хвороб, – наголошує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До речі, ще однією корисною городньою культурою є морква, яку також потрібно підживлювати. Які добрива вносити влітку, щоб зібрати великий урожай хрумкого та солодкого овоча, читайте за посиланням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-08 14:07:07