Україна і світ

Чим корисний зелений горошок: користь і шкода для організму

Молодий зелений  горошок – це справді цінний та смачний овоч. Його можна їсти сирим або додавати до супів і салатів, омлетів і запіканок, пиріжків та пюре.

Оскільки сезон зазвичай триває лише кілька тижнів, продукт консервують чи заморожують, щоб потім споживати протягом усього року.

Що є корисного в зеленому горошку та чим він шкідливий – у матеріалі Фактів ICTV.

Чим корисний зелений горошок

Молодий зелений горошок  – скарбниця вітамінів та мінералів. Він багатий на вітамін К, С, фолієву кислоту, магній, залізо та цинк.

Низька калорійність – близько 72 ккал на 100 г та збалансований набір макронутрієнтів, зокрема рослинних білків (близько 4,3 г на 100 г),  вуглеводів (близько 12,5 г) та клітковини (4,4 г)  робить його цінним харчовим продуктом.

Завдяки своєму поживному складу, свіжий зелений горошок може принести чимало користі для здоров’я. Він запобігає серцево-судинних захворюваням, покращує травлення та дозволяє покращити баланс цукру в крові.

Крім того, в зеленому горошку присутні антиоксиданти, які мають протизапальну дію та захищають організм від вільних радикалів.

Свіжий зелений горошок може збагатити ваш раціон лише за однієї умови, його потрібно вживати в невеликих кількостях, оскільки він може провокувати утворення газів.

Однак овоч не рекомендують літнім людям, жінкам, які годують грудьми і хворим на подагру. Боби містять велику кількість пуринів, які підвищують рівень сечової кислоти в організмі і викликають болі в суглобах, сухожиллях, нирках тощо.

ДжерелоHealth

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 17:41:28