Україна і світ

Росія викрала 46 дітей із Херсона – NYT

Журналісти американського видання The New York Times встановили, як російські політики та посадовці, які пов’язані із партією диктатора Володимира Путіна, змогли вивезти 46 українських дітей з Херсонського будинку дитини до окупованого Криму.

Журналістське розслідування

За понад рік журналісти провели щонайменше 110 інтерв’ю з родичами та вихователями дітей з Херсонського будинку дитини, українськими держслужбовцями та прокурорами. Також спілкувалися із призначеними Росією посадовцями в окупованому Херсоні та Криму, нинішніми та колишніми вихователями двох кримських дитячих установ, волонтерами з Криму, адміністраторами груп підтримки прийомних батьків, адвокатами в Росії тощо.

За час проведення розслідування, журналісти отримали щонайменше 10 підтверджень про місцеперебування дітей у період із 2022 по 2023 рік.

Зараз дивляться

Як все починалося

У Херсонському дитбудинку на початку повномасштабного вторгнення Росії перебували немовлята та діти до п’яти років, деякі мали серйозні вади здоров’я, наприклад, церебральний параліч. Діти не були сиротами, у деяких з їхніх батьків були обмежені батьківські права; частину дітей вилучили з неблагополучних родин або ж їх покинули батьки.

Наталя Лукіна, лікарка Херсонського будинку дитини, 24 лютого 2022 року поспішила на роботу. Вже тоді було чути звуки артилерії. За два тижні до вторгнення директорка дитячого будинку і законний опікун дітей Олена Корнієнко підготувала для малечі “тривожні” валізки, а також зробила запаси їжі, води й підгузків.

Спочатку Олена Корнієнко хотіла сховати дітей підвалі поліційного відділення, яке знаходилось за 300 метрів від дитбудинку, проте начальник поліції попередив, що відділення може стати військовою ціллю. Та все ж директорка знайшла ще одне укриття неподалік. Туди і перенесли дітей.

Того ж дня пастор місцевої церкви дізнався про ситуацію і переконав персонал дитбудинку перевезти дітей до його церкви. Там принаймні була електрика та тепло. Дітей сховали в підвалі церкви Голгофа. Працівники дитбудинку боялися, що росіяни знайдуть та заберуть малюків. Зрештою так і сталося – 25 квітня 2022 року російські посадовці знайшли дітей.

Того дня озброєні люди під керівництвом члена Держдуми від політичної партії Путіна Єдина Росія Ігоря Кастюкевича, який представився Навігатором, зайшли до церкви і почали вимагати повернути дітей в будинок дитини. Пропагандисти, які були там присутні, згодом звинуватили українську владу в спробі викрасти дітей.

Пастор церкви намагався переконати, що у його підвалі дітям буде безпечніше, та зрештою вихователям довелося підкоритися окупантам.

Цілеспрямована кампанія проти української ідентичності

За два тижні після масштабного нападу російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова зустрілася із Володимиром Путіним та попросила його допомогти вивезти українських дітей з дитбудинків, які опинилися в зоні бойових дій. Президент пообіцяв полегшити бюрократичну тяганину з усиновленням.

Український історик із Гарвардського університету Сергій Плохій наголошує, що росіяни в душі вони переконані, що українські діти належать Росії, а їхнє зросійщення можна прискорити, викравши їх.

У своїх інтерв’ю для The Times російські чиновники повторювали ту ж саму думку і заявляли, що діти з Херсону російські.

В травні 2022 року Путін підписав указ, за яким у Херсонській та інших окупованих областях українські опікуни мали право подати заяву на отримання російського громадянства від імені українських прийомних дітей і сиріт. Указ пришвидшував саму процедуру отримання громадянства – з 5 років до 90 днів.

Окупаційне Міністерство охорони здоров’я запропонувало директорці дитбудинку Олені Корнієнко залишитися на посаді, але під його керівництвом. Жінка вімовилася. Те саме зробила лікарка Наталя Лукіна.

На посаду директорки дитячого будинку призначили педіатра Тетяну Завальську, яка призно ставилася до окупантів. Згодом в пропагандистських інтерв’ю Завальська заявила, що покладає надії на Росію.

Уповноважена з прав дитини Львова-Бєлова особисто супроводжувала дітей, вивезених із дитячих установ Донбасу, і заявляла, що тепер вони стали громадянами Росії. А ще Марія Львова-Бєлова повідомила, що також стала прийомною матір’ю українського підлітка.

Незаконне вивезення дітей із Херсону

Сили оборони України розпочали контрнаступ на Херсон. Тоді російські посадовці розробили план вивезення дітей. Для цього через онлайн-чати набрали добровольців зі студентів-медиків.

21 жовтня до дитбудинку під’їхали швидкі і автобуси з буквою Z. За дітьми приїхав то й же Ігор Кастюкевич, його заступник і декілька працівників іншого дитячого будинку. Тетяна Завальська підготувала для кожної дитини папки з їхніми особистими документами та медичними картками.

Того дня з дитбудинку вивезли 46 дітей. Їх перевезли у Сімферополь і розділили між двома дитячими закладами, один з яких Елочка. До речі, співробітники цього дитбудинку звинувачувалися у неналежному догляді за дітьми.

Що кажуть правозахисники

Фахівці з захисту прав людини кажуть, що тимчасова евакуація дітей задля їхньої безпеки допустима під час конфлікту, але вона повинна здійснюватись у суворій відповідності до міжнародних протоколів.

– Той факт, що Росія не відстежувала переміщення дітей і не забезпечила посередникам доступу до них, відповідно до міжнародного гуманітарного права, перетворює їхню евакуацію на насильницьке переміщення, – сказав Стівен Репп, колишній посол США в Управлінні глобального кримінального правосуддя.

За його словами, те, що Росія вважає гуманітарною місією, є відвертим воєнним злочином.

Незаконне усиновлення українських дітей

Якось уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова заявила, що сприятиме влаштуванню дітей у російські прийомні сім’ї лише в тому випадку, якщо їхні рідні батьки не будуть знайдені в Україні. Та це не завжди відповідало дійсності.

Так, одне українське подружжя, яке мало двох дітей із вадами, навіть не знало, де саме їхні діти знаходяться. До речі, цих батьків суд не позбавляв батьківських прав.

Російські чиновники почали видавати на дітей нові свідоцтва про народження та індивідуальні страхові номери необхідні для отримання медичних послуг. Зрештою діти отримувати російське громадянство – яке є необхідною умовою для усиновлення та влаштування у російські сім’ї.

Воєнний злочин

Фахівці в галузі права стверджують, що видача нових документів, переклад імен дітей з української на російську є порушенням Конвенції про права дитини, що може становити воєнний злочин.

Згодом Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду видав ордери на арешт Володимира Путіна та його уповноваженої з прав дитини, звинувативши їх у незаконному вивезенні щонайменше сотень дітей з дитячих будинків по всій Україні.

– Немає жодних підстав вважати, що це було тимчасове переміщення, після якого діти будуть повернені на батьківщину, – сказав Паям Ахаван, колишній прокурор у Гаазі.

Наразі не відомо, скільки точно дітей Росія вивезла. Українська сторона стверджує, що це близько 19 500 дітей.

З моменту вивезення дітей із Херсонського дитбудинку пройшло 19 місяців. Дітки підросли та змінилися, а це може ускладнити роботу українських слідчих, які намагаються розшукати та повернути дітей.

До речі, проти Ігоря Кастюкевича та Тетяни Завальської правоохоронці порушили кримінальні провадження.

Фотографії херсонських дітей почали з’являтися у російському федеральному банку даних дітей-сиріт. У їхніх анкетах зазначено, що вони з Криму, а місце народження – Україна – не згадується.

Щонайменше семеро дітей з Херсонського будинку дитини повернулися до України за сприяння української влади та посередників з Катару.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-03 11:12:36