У яких продуктах багато вітаміну С: добова норма та поради щодо вживання
Організм людини не здатний самостійно виготовляти вітамін С. Лікарі радять його вживати його разом з їжею.
У яких продуктах є вітамін С
Багато цього елементу є у цитрусових фруктах: апельсини, мандарини, лимони та грейпфрут.
Рекомендовано додавати до свого раціону хоча б один цитрусовий фрукт на день для забезпечення добової потреби у вітаміні.
Також джерелом вітаміну С є полуниця, чорна смородина та ківі.
Одна чашка полуниці вміщає майже 150% добової норми мікроелементу.
Також вітамін С міститься у овочах. Біла картопля, солодкий перець та помідори багаті на нього.
Овочі краще готувати на пару або запікати в духові.
Скільки потрібно вітаміну С
Потреба у мікроелементі є різною для різних груп. Вона змінюється залежно від віку, статі, стану здоров’я та рівня фізичної активності.
Рекомендовані дози вітаміну С:
- дорослим жінкам – 75 мг на день.
- вагітним – 85 мг.
- жінкам у період лактації – 120 мг.
- дорослим чоловікам – 90 мг.
- людям, які курять – збільшити дозу на 35 мг на день.
Найбільше вітаміну С дорослим можна вживати 2 г на добу. Надмірна кількість мікроелементу може призвести до розладів шлунка.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: NIH
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-26 11:10:16